Ny musik

LYSSNA: Albion – ”Paradiset”

Publicerad: 15 april 2016 av David Winsnes

Hybris-signade Albion debuterar med imponerande syntsvärta.

För ett par år sedan började en av våra dåvarande recensenter släppa musik med sitt band Dolores Haze. Vi tyckte det lät så bra att vi inte kunde låta bli att skriva, trots att situationen lätt kan uppfattas som jävig. Det får bli ytterligare ett sådant undantag i dag, när en av våra live- och albumrecensenter Erik Blohmé bravurartat singeldebuterar på Hybris under pseudonymen Albion.

”När blodet börjat svalna / Och hjärtat slutat slå / Finns det en avstängd himmel / Med gränskontroll och lås / Men jag har inga tvivel / Om att den går att nå / Jag bryter upp ett fönster / Och kommer in ändå”

I presstexten beskrivs hans musik som sakral syntpop för en värld i lågor – och så låter det verkligen, som om Jonathan Johansson plötsligt fick total bestämmanderätt i Godspeed You! Black Emperor. Inte för att Albion piskar upp samma typ av ljudväggar, men hans pulserande förstasingel Paradiset känns hela tiden på väg ut över ett stup. En spänd båge som snart släpper. Knarret från himmelsporten när den öppnas – bländande men skavande. Rösten som skjuter iväg pilen påminner om en ung Jocke Berg, som om Kent fann vägen tillbaka till samtiden redan på 90-talet. Tematiskt, inte minst visuellt, navigerar han med politiska undertoner mellan mytologiska varelser och platser: ”Avmystifieringen av världen är fullbordad och alla kartor är ritade. Ingen tror att skogen är mystisk plats full av fauner och troll längre, vilket ju är bra egentligen, men jag tror fortfarande att det finns en djup existentiell strävan hos de flesta efter något fullständigt tidlöst, okänt, osannolikt och liksom transcenderande; något som går att söka i äldre trossytem och myter.”

Jag kan tycka att svensk popmusik generellt behöver mer pretentioner igen i en period där vissa av landets musikkanaler reducerat sin journalistik till ”det här låter fett”-citat och ”läget?”-djupa intervjuer i jakten på avslappnad bevakning. Erik trycker bokstavligt talat in viljan för någonting mer i öronen på oss. Nästa låt, Azrael, handlar om dödsängeln Azrael som i vredesmod nedstiger för att riva Mall of Scandinavia. Den kapitalism-smockan ges ut i maj. Håll till godo med kanonskottet Paradiset nedan tills dess.