Ny musik

LYSSNA: Dolores Haze – ”Accidental EP”

Publicerad: 9 maj 2014 av David Winsnes

Dolores Haze har släppt en knockout-EP i jakten på världsherravälde.

Vi ska inte smyga med det: en av Stockholmskvartetten Dolores Hazes medlemmar, basisten och sångerskan Nicki S. Dar, skriver från och till recensioner för oss på Festivalrykten. Noisebandet släppte förra året fyrspårs-EP:n I Did Not Kill Sam – ett oborstat verk som presenterade både uppenbara styrkor och tydliga barnsjukdomar – men när Nicki, Tyra, Lovina och Saga nu avfyrat Accidental EP är det omöjligt att fortsätta blunda och mumla något om objektivitet.

Det känns inte som en tillfällighet att Accidental EP under första refrängen river iväg raden ”The haze is forever” och stängs med orden ”Always somewhere higher”. Däremellan målar de upp en labil, spöklik stämning; Haze är en blixtrande hemtentapresentation i vad de lärt sig sedan debuten, ödsliga Kaleido innehåller typ den mest självsäkra ”lalala”-delen på denna sidan 10-talet, Peaches klassiker Fuck The Pain Away förvandlas till ett knarrande monster och den alarmerande DFA79-urladdningen Propaganda Goth Club bränner av all kvarstående energi. Undantaget Kaleido känns alla spår som självskrivna avslutningsnummer.

Alla i Dolores Haze har artistnamn – Groovy Nickz, Groovy Fuck, Foxy, Lucky – vilket går hand i hand med känslan man får kring konstellationen: planen verkar vara att köra över allt i sin väg och bli störst i världen. Hybrisen passar dem, för just nu låter Dolores Haze lite så, som om Groovy Nickz har tankar på att skrika bandets vansinniga postpunk till stjärnorna, någonstans högt över oss andra.

Dolores Haze spelar på Debaser Strand tillsammans med Tiger Bell och Mankind den 23 maj.