Ny musik

LYSSNA: Dolores Haze – ”I Got My Gun”

Publicerad: 12 februari 2015 av Hugo Gerlach

Stockholmsbaserade noisekvartetten fortsätter att briljera.

Det är nu det händer. Efter att Dolores Haze fått orimligt mycket medial uppmärksamhet för en händelse de, om vi ska vara ärliga, hade ganska liten del i är det betryggande att deras fokus återigen ligger helhjärtat på musiken. För oavsett hur bra medlemmarna i bandet än är på att festa (undertecknad kan intyga att så är fallet) är det, faktiskt, deras musik vi suktar mest efter. I helgen spelar bandet på Where’s The Music? i Norrköping, och i mars tar de över Nalen i Stockholm på internationella kvinnodagen. Gällande nytt material fick vi för drygt en månad höra första halvan av bandet senaste singel I Got My Gun i samband med en syntkampanj. Redan då fastslog vi att det förmodligen är en blivande hit.

Nu med facit i hand går det utan tvekan att konstatera att så är fallet: det elektroniska elementet som syntarna tillför passar bandet perfekt och är en naturlig utveckling från deras tidigare gitarrdominerade sound. Även med syntarnas hjälp låter det omisskänligen som Dolores Haze redan från första början, och när Groovy Nickz tar ton över en imponerande ljudmatta är det inte längre något snack om saken. Detta är, tveklöst, det vassaste bandet släppt ifrån sig. Kanske inte revolutionerande, men med en slående energi och väl avvägda riff är det förbluffande stilistiskt säkert. Det elektroniska experimentet betyder inte att de gått ifrån sin grundprincip: i grund och botten är I Got My Gun likt tidigare material en intensiv, noisebaserad och alldeles fenomenal punkdänga med en attityd som inte liknar något annat.

Ingenting tyder på att Dolores Haze kommer att avvika från den inslagna vägen mot toppen. Vi visste att de hade attityden, viljan och drivet – även om det ibland var spretigt. Deras kommentarer om världsherravälde sågs tidigare som något ungdomligt, hybrisfyllt och med glimten i ögat. Efter I Got My Gun finns det ingen som helst anledning att tro att de inte menade allvar. Nu har alla bitar fallit på plats. Det är nu det händer.