Ny musik

LYSSNA: Oso Oso – ”gb/ol h/nf” / ”subside”

Publicerad: 15 juni 2018 av Jonathan Bonn

Första nya materialet sedan förra årets The Yunahon Mixtape.

En av förra årets allra trevligaste musikaliska överraskningar stavades Oso Oso. I januari 2017 släpptes bandets andra fullängdare The Yunahon Mixtape på Bandcamp, helt utan uppbackning av vare sig PR eller större skivbolag, men plockade trots det på sig en ordentlig dos underground-hype under årets gång. När vi summerade förra året hade The Yunahon Mixtape slagit sig in på vår lista över årets bästa album, och likaså tog vi med albumspåret The Plant Mouth i vår sammanställning av årets bästa låtar. All denna hype var inte för ingenting heller – i början av 2018 signade Oso Oso med det respekterade punk- och emobolaget Triple Crown, som nu släpper bandets första nya material för i år.

Den första indikationen på hur den ännu obetitlade uppföljarskivan kan komma att låta hittar vi i singen gb/ol h/nf (förkortning för “goodbye old love, hello new friend”). Den dök upp med tillhörande video under onsdagen, och av låten att döma står vi inför ytterligare en kavalkad av emotiv, 00-talsnostalgisk indierock. gb/ol h/nf är ett riktigt riffkalas, i ordets absolut positivaste mening. Ända sedan sina dagar i poppunkbandet State Lines har frontmannen Jade Lilitri visat på en imponerande låtskrivarförmåga och ett fantastiskt öra för melodier, som nu uppenbarar sig i sin renaste form. “I still come through when you want / it’s like if I serve no use, where will I get my purpose from?”, sjunger Lilitri, och beskriver med sin sedvanliga kärnfullhet svårigheten i att släppa taget när ett förhållande går från kärlek till vänskap.

På singelns baksida hittar vi den aningen mer avskalade men lika gripande subside, som precis som gb/ol h/nf rör sig i ungefär samma gränsland mellan emo och indierock som Death Cab for Cutie ockuperade under det tidiga 00-talet. Gissningsvis kommer de två låtarna stilla den musikaliska hungern hos alla de som längtar tillbaka till Barsuk Records glansdagar – om inte annat gör de väntan på nästa fullängdare från Oso Oso lite lättare.