Ny musik

LYSSNA: Solen – ”Därför jag vill inte”

Publicerad: 17 november 2017 av David Winsnes

Solen har släppt en ny singel, som inte låter som något de gjort tidigare.

I mars släppte Solen det svenska rockalbumet att slå när vi nu snart ska sammanfatta 2017. Det gjorde de för tre år sedan också och den dubbeln har nu slutligen givit dem en roll som kan beskrivas som inflytelserik. I helgen i Göteborg byter de upp sig från Stadsteaterns Foajébar från tidigare i år till Pustervik, och med sig har de ett nytt livekoncept som utifrån vad vi har hört kommer att ge deras spelningar en ganska annorlunda känsla. Samtidigt har bandet målat in sig lite i ett hörn, så som man ofta gör efter tre fullängdsskivor – det hade varit enkelt att tänka fram en karikatyr av vad Solen kanske planerar att göra härnäst.

Därför jag vill inte blir det som slår fast att Solen inte är som nästan några andra band inom sin musikaliska tradition. Eller kanske att de axlar av sig de påsydda kopplingarna och blir helt fria i sitt eget uttryck. Deras nya singel är en dov syntballad med storslagna körer, svepande stråkar och ett helt oväntat mittenbreak som vänder upp och ner på sinnesstämningen. Mitt i detta existerar Solens numera tydligt största tillgång: Erik Hillborgs sorg, folkhemssvensk i sina inövade uttryck och sakliga melankoli, stilla och värderingslösa Roy Andersson-betraktelser.

”Jag kommer aldrig hem igen / därför jag vill inte”, inleder Hillborg och skapar dialog i mellanrummen. ”Jag klarar av allting här själv / men kul att du ringde / jo förresten, jag hörde om mamma / hälsa från mig / jag hoppas så att ni tar hand om varandra / hälsa från mig”. Han har skrivit om ensamhet och tomma sägningar förut, men aldrig så här målande. Därför jag vill inte landar till slut i en avhuggning av samtalet mellan dåtid och framtid, hemstad och bostad: ”Du förlåt, men nu måste jag sluta / ska träffa min tjej / ja, det är bilen på gården som tutar / det är liksom vår grej”.

Det är en hänsynslös vers, vardaglig men smått förtvivlande i sättet den tvingar lyssnaren att själv projicera personen i andra änden. Därför jag vill inte är sammantaget en triumf för Solen och Hillborg, antagligen precis det de behövde göra efter Känslor säljer / Miljonär för att fortsätta kännas inspirerade.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1296 [name] => Solen [slug] => solen [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1297 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 34 [filter] => raw ) )