Sentrum Scene

Maggie Rogers
by:Larm, 3/3 – 2017

Publicerad: 4 mars 2017 av Filip Hiltmann

9

Problemet med att bli viral är att det sällan varar särskilt länge. Att Maggie Rogers, efter att Pharrell Williams blivit tårögd till hennes skolarbete Alaska i ett viralt klipp, skulle ha mer att säga till om efter en sådan händelse är tämligen otroligt. Vanligtvis blir en artist som Rogers fånge i en spiral av branschfolk som vill tjäna snabba pengar på hennes nyfunna popularitet, och som inte har en tanke på att satsa långsiktigt. Detta är till exempel det som sker med många deltagare i talangjakter, som lovordas på bästa sändningstid men som sedan försvinner från radarn.

Maggie Rogers kommer med största sannolikhet inte gå samma väg till mötes. På sin alldeles nysläppta EP visar hon att hon kommer att gå sin egen väg, trots att hon backas upp av stora musikbranschaktörer. Med rötterna i folkmusik och en unik känsla för popmelodier imponerade Rogers stort – något som också kan sägas om kvällens liveframträdande.

  • Iförd helvitt studsar Rogers runt på scen för ett nästan fullproppat Sentrum Scene. Trots att hon på EP:n kan uppfattas som relativt lågmäld stundtals introvert är hon motsatsen på scen: en fullfjädrad popexplosion. En rimlig referens till scenspråket skulle kunna vara Florence Welch, som på samma sätt som Rogers inte kompromissar med sitt eget artisteri och fortfarande kan stå på Coachellas största scen och ohotat göra sin grej. I brist på eget material river hon i spelningens slutskede av en fantastisk version av Neil YoungHarvest Moon, som både visar upp hennes förmåga för arrangemang och framhäver Youngs ikoniska låtskriveri. Trots att låten skrevs i en helt annan kontext så känns den ikväll som hennes egen. Bästa låt blir föga oväntat genombrottslåten Alaska, som kläs om i en överväldigande popskrud kvällen till ära. Att det här faktiskt är Maggie Rogers första festivalframträdande någonsin känns precis lika otroligt som hennes makalösa historia.

    Det sista Rogers gör innan hon lämnar scenen är att tacka alla bakom datorskärmarna som gjort att hon får leva ut sin dröm och syssla med musik på heltid. Till skillnad från många andra som scoutas upp av skivbolag så är Rogers en produkt av internets kollektiva kraft att lyfta fram artister som annars inte hade fått en chans. Kvällens spelning visar att hon förvaltar den väl.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1712 [name] => by:Larm [slug] => bylarm [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1713 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 26 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 1744 [name] => Maggie Rogers [slug] => maggie-rogers [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1745 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 9 [filter] => raw ) )