Mobilegirl
Poise

22 november, 2017
Recension av Alice Dadgostar
7

Skivbolaget Staycore har sedan länge cirkulerat i ett parallelluniversum. Som om de kastade en enda blick på rådande verktyg, tid och rum – och bestämde sig för att det var för lite. De hade andra dimensioner i sikte. De är utomjordingar, helt enkelt. Den bärande orsaken till den närmast psykotiska känslan som uppstår i uppsjön av elektroniska rötter är emellertid inte själva overkligheten de lyckas skapa genom sina låtar, utan det enkla men allsmäktiga faktum att de gör även lyssnarna till utomjordingar. Det är stundtals mer ett spel med ens medvetande, än det är musik.

Sexspåriga EP:n Poise utgör Berlinbaserade producenten, DJ:n och Discwoman-medlemmen Mobilegirls debutalbum. Det är en skapelse som sammantaget kan upplevas som timid, om än viljestark. På omslaget syns någon slags skogsdunge i solljus – det känns som en gryning, och det är genom just den man färdas under inledande Forest Coloss och Scalene. Mobilegirl ger sig till känna genom att inledningsvis klä sin makt i jungfruliga kläder: soundet är ljust, melodiskt, sökande. Det är som att leka jage med en älva vars oskyldighet långsamt börjar luckras upp. Någonstans hörs ljudet av rinnande vatten så subtilt och väl implementerat med det starkt karaktäristiska Staycore-beatet och älvans nakna skepnad, att det där med tid och rum redan efter första låten är ihopknycklat. Liksom i Dinamarcas Fine Day upprättas en kraftfull dragning mellan artist och lyssnare genom erbjudandet av något förlösande men förbjudet. Mörkret lurpassar ständigt – tillstymmelsen till rent och skärt obehag står i samspel med den nästintill moderliga kärlek det känns som att man får.

Sakta men säkert, mycket skickligt, börjar Mobilegirl trycka på hårdare. Hela tiden sker det med gryningsljuset i bakgrunden, det uppåtgående varma, men successivt också en hunger vars form ter sig alltmer otyglad. I Yellow, EP:ns starkaste spår, når den sin höjdpunkt. Utan att kompromissa det minsta med sin böljande persona, skruvas tempot upp och stötarna förstärks – ytterligare en utmärkande egenskap hos artister ur det alienska kollektivet.

Poise är en debut som lämnar lyssnaren med en cliffhangerkänsla: på djurisk jakt efter svar, efter mer, en förklaring. Kanske är det just sökandet som uppstår till följd av Mobilegirls leverans som talar mest för vem hon är som artist. Vi vet inte exakt vad lösningen är – vi vet bara att vi vill ha mer.

Skivbolag: Staycore