Bananpiren

Mwuana
Way Out West, 12/8 – 2017

Publicerad: 14 augusti 2017 av Stina Vickhoff

8

Robin Nyström har nog kanske haft sitt mest intensiva år hittills i sin karriär, eller rent artistiskt det mest omtumlande. Tidigt i våras släppte Mwuana mixtapet MW GO!, tätt följt av debutalbumet Triller som hyllades av samtliga, både kritikerkår och publik. Med Triller skapade han en plats inom svensk hiphop- och R&B-scen som ingen tidigare fyllt och turnén som följde avslutar han på absolut bästa sätt under Way Out West.

Panama är knökfullt strax innan 02, sista natten av Way Out West för i år. Vi som sett Mwuana live förr vet att den orken som vi inte har kvar i kroppen kommer behövas ta till nu denna sista timme. Du kan inte bekvämt gunga med till detta, du måste hoppa. Och när eminenta DJ Gabriella ”Håll käften och dansa” kliver upp scen tätt följd av Robin tömmer vi alla energidepåer vi har kvar.

Många av Mwuanas låtar, både från hans första tre EP:s och det senaste albumet, är hitmaterial och det märks tydligt när majoriteten rappar sig igenom både Toppen, Natural Born Killers och Min nya. Hans mest dedikerade lyssnare finns just här i kväll. Det märker han själv med och ser överväldigad ut av responsen från den följsamma publiken – ”detta är den roligaste spelning jag gjort!!” känns inte som ett publikfrieri, faktiskt.

  • Han fortsätter natten med sina största från Triller och när Se dig går igång lyfter tältet vi är i, både av värmen från alla som dansar och trycket från alla som sjunger med. Samma gäller när introt till alla killars anthem Djur ljuder och hela Panama förvandlas till en sämre organiserad moshpit. Han har hittat en publik som tillhör några av de mest hängivna, och befinner sig fortfarande bara i början av karriären. Mwuanas musikaliska uttryck tilltalar så många – det är lekfullt och lätt samtidigt som det i nästa låt är totalmörker. Han räds inte det kommersiella och blir en del av nästa våg inom hiphop, inget är svart och vitt.

    Bortsett från Karims och Michel Didas inhopp på dunderhiten Jag kan dig och första EP:n SpiridonParranoia är det avskalat. Det är han och Gabriella bakom mixerbordet och det räcker. Låtbiblioteket är så starkt att vi inte behöver någon spännande show med massa gästartister och någon som drar något trött gitarrsolo – vi vill inte ha någon distraktion alls.

    Avslutningsvis kör han, den odödliga Ensam – Radio 1 och kommer tillbaka på scenen för Hel som kommit att bli avslutningslåten för denna turné. Det är lite trist – den är bra, men alla av ovanstående hade egentligen passat bättre. Men trots allt är detta den perfekta avslutningen på Way Out West och enligt honom själv också på turnén. Mwuana är dock mer än den dansfest han ger oss i kväll, och har gett alla på sin vårturné. Hans artisteri kan ännu mer än detta och det ska bli intressant att se vart han tar nästa steg.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1439 [name] => Mwuana [slug] => mwuana [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1440 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 11 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 155 [name] => Way Out West [slug] => way-out-west [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 156 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 547 [filter] => raw ) )