Intervju

Nästa pophopp gjorde starkt avtryck i skogen

Publicerad: 28 juli 2011 av Magnus Olsson

 

Internet är dagens guldgruva och ett mail senare var Icona Pop i Paris för att dj’a och sedan dess har det gått snabbt för den svenska succéduon som spås en lysande framtid. Men ännu har man inte släppt sin första skiva, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Vi möter två glada tjejer, Aino och Caroline, som nyligen genomfört sin allra första spelning på Emmabodafestivalen.

Shit, det här var nog den roligaste spelningen vi gjort, vilken fantastisk publik, utbryster båda, i en något osynkad kör.

Den stora singeln Manners rök av rätt tidigt, men det var den nya singeln Top Rated som verkligen fick Emmaboda att koka. Förra hösten fick jag upp ögonen för Icona Pop i och med singeln Manners som återfanns på en Kitsuné-samling, mycket tack vare ett tips från en Hultsfredsveteran.

Vi startade ett band, och la upp Manners på Myspace. Vi hade omkring 2000 views, och ja mamma har nog aldrig varit inne så ofta på Myspace som då, säger Aino.

-Det var till och med på den tiden som vi hade sovrumsbilder, den nivån, skrattar Caroline fram.

– Vi fick ett mail från Kitsuné, vi kunde inte fatta det, men det är otroligt duktiga på att hitta band som inte är så etablerade, och så fick vi åka till Paris och dj’a, berättar Aino.

Sedan dess är det inte bara Paris som fått sig en dos av duon, även New York fick sig en sväng om i våras.

– Ja, det stämmer bra. Vi släppte en singel innehållande Manners och Top Rated på ett litet bolag, Neon Gold, så vi fick vara där och lira lite.

Icona Pop verkar dessutom ha gjort avtryck på årets festivalchefer, då man intagit så väl Emmaboda som Peace & Love, och i dag väntar Storsjöyran. Men lite längre fram väntar även Way Out West, där man inte enbart kommer lira en gång, det ryktas om fler. Vi nöjer oss med att säga efterfesten. Duon skulle även ha lirat på den inställda Arvikafestivalen.

– Oh, det är verkligen skittråkigt det där med Arvika. Vi hade verkligen sett fram emot den festivalen. Arvika var faktiskt min första festival. Det var 2001 och det var Björk, magiskt, berättar Aino.

Era singlar har spelats flitigt, men när får vi första skivan?

Vi släpper en EP 1 oktober, vi har signat med Mercury i England, så den första skivan dröjer lite beroende på hur det går med EP:n, säger Caroline.

Ni var oetblerade när ni plötsligt fick ett mail från självaste Kitsuné, och som ni nämnde är de riktigt duktiga på att vaska fram guldkornen. Har ni själva något tips på något band som ni tror kommer slå stort?

-Polarsets är riktigt grymma, och de finns med på en Kitsuné-samling. Det är lite Foals över dem, och de kommer bli något stort, tror Aino.

Vi tackar duon för en trevlig pratstund, som snart måste ge sig av för att hinna till spelningen på Storsjöyran.

Foto: Magnus Olsson

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 62 [name] => Emmaboda [slug] => emmaboda [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 63 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 229 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 267 [name] => Icona Pop [slug] => icona-pop [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 268 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 6 [filter] => raw ) )