Intervju

Nicklas Gunnarsson fick ett snack med Mustasch

Publicerad: 10 februari 2011 av Magnus Olsson

Mustasch bildades för ett dussin år sedan på västkusten och efter något år, mer exakt 28 februari 2001, släppte de sin första EP, The True Sound of the New West. Och om du är kvicktänkt märker du att det snart är tio år sedan första skivan. Jag tar ett snack med bandets trummis Danne McKenzie om nya skivan, tiden innan Mustasch och framtiden…

Ni släpper en ny skiva, berätta om den.

Det är vårat 10 års jubileum efter första plattan, så vi döper den nya skivan The True Sound of the New Best, och på den så gör vi nyinspelningar av några av våra äldre favoriter som vi valt ut själva. Vi valde de låtar vi själva gillade, och framförallt de som fungerade live. Därmed blev det väldigt mycket vår egen skiva. Men eftersom det är gamla låtar har vi bestämt att vi bara skall sälja skivan för 99 kr, för att inte tvinga de gamla fansen att köpa skivan för mer när de redan har de flesta låtar.

Hur var det att spela in låtar där du inte var med i bandet när de skrevs och spelades in?

Det var väldigt roligt och kul att få lägga sin egen prägel på låtarna, de känns lite mer som våra nu. Vi fräschade upp en del låtar och förändrade dem lite, men jag har inte ändrat hela komp eller något. Du kan nog ändå höra att det är en annan trummis. Själva skivinspelningen gick ganska lätt, det tog oss bara två veckor!

Hur fick du kontakt med Mustasch?

Tidigare jobbade jag i en musikaffär i Stockholm och spelade samtidigt i ett band. Vi spelade några gånger samtidigt som Mustasch på några festivaler, så det var där vi fick kontakt. Sen en period blev jag deras stand in trummis vid några tillfällen, så när Mats Hansson lämnade bandet för två år sedan ringde Ralf mig. Jag kunde redan låtarna och kände gänget och så vidare.

Hur var det att komma in i bandet när Ralf och Stam spelat ihop i 8 år?

Det har inte varit några konstigheter. Det har faktiskt bara varit jättekul och lite coolt. Jag och David, vår gitarrist, började ungefär samtidigt, och jag tror faktiskt det var väldigt bra för bandet. Det behövdes nog lite nytt blod, jag vet faktiskt inte om Mustasch hade funnits idag annars. Det behövdes kanske lite nya idéer och så vidare, vi kom in vid rätt tillfälle.

Vem skriver eran musik, och hur går skapandeprocessen till?

Det är nästan alltid Ralf eller David som kommer på någon melodi och så bygger vi något runt det. Det är alltid Ralf som skriver våra texter. Vissa låtar har vi ganska länge på lager innan vi använder dem, till exempel Angels Share som är den nya låten på den kommande skivan vet jag att Ralf skrev på 2007.

Än så länge har jag varit på två Mustasch konserter, bägge ganska olika. Det första tillfället var i Lisebergshallen, för ungefär 3000 glada fans, den andra gången förra sommaren på en gratis konsert på Lisebergs stora scen för nästan det tredubbla i publiken. Trots skillnaderna måste jag berömma Mustasch otroliga scennärvaro. Bandet behöver inte lyfta ett finger för att få varenda en att hoppa till Double Nature eller sjunga IFK ramsor (i det fallet med lite tjut och gnäll från framförallt Gaisare i och för sig). I Mars skall jag se dem för tredje gången, den här gången återigen på Lisebergshallen (är det kanske någonting mellan någon i bandet och de där Lisebergskaninerna, man börjar nästan undra?).

Ni skall ut på en hel turné nu med nya skivan, vad skall man förvänta sig?

Det får man faktiskt vänta och se, jag skall inte avslöja någonting. Jag kan säga att vi kommer spela hela nya skivan, men mer än så får du inte.

Var är det bäst att spela live?

Oj, det är jätteolika! Gröna Lund framför 10000 var riktigt stort, men det var lika häftigt i vintras att stå i en klubb framför 300 personer längs fram vid scenen. Metaltown var också ett riktigt häftigt gig, med ännu fler människor än på Gröna Lund!

På tal om Gröna Lund konserten, du gifte dig också under den! Berätta!

Det var också fantastiskt! Det var bara våra familjer, bandet och några runt om kring som visste om det. Publiken visste inte något. Det var än präst som jag kände som var där, han är en riktig hårdrockspräst. Publiken tog emot det på ett grymt sätt, många förstod först inte, men sedan blev alla glada när de insåg att det var en vigsel. De tyckte nog också att det var häftigt att få vara med på en sån händelse.

Vad kommer att hända med Mustasch i framtiden?

Det här är absolut inte slutet för Mustasch, vi har lite nytt material som vi hoppas kunna spela in i maj, och släppa framåt hösten då. Så vi bjuder på två skivor i år! Annars rullar vi bara på i år!

I sedvanlig ordning hoppas vi att du får rocka loss till Mustasch i sommar!

Text: Nicklas Gunnarsson