Live

Niki & The Dove lever upp till lovorden

Publicerad: 8 januari 2012 av Magnus Olsson

Niki & The Dove, Debaser Medis, Loaded

Betyg: 9/10

Malin Dahlström som tillsammans med Gustaf Karlöf går under namnet Niki & The Dove, lever upp till lovorden. Det som så vackert kretsade kring Dj, Ease My Mind, utgör numera en parentes i deras katalog, fylld med inspiration från The Knife och Björk. Det var dock där det började, och det var den som fick brittiska NME att lyfta på ögonen för att sedan börja ösa ut lovord över duon.

Den nordiska själen präglar starkt deras ljudgångar, som andas futurism där man tänjer på de elektroniska genrebegreppet. Stundtals är det storslaget där de pompösa ljudbilderna tillsammans med Malins säregna röst binder ihop en helhet. Och det är något helt annat än det jag möttes av i våras. Den introverta och intima Malin har utvecklats till en elektronisk drottning, som med små medel bygger upp vad som mycket väl kunnat vara en speedad Björk. Det är en dansant afton, och det står tydligare än någonsin att man gått från klarhet till klarhet. Och mer än någonsin kan jag intyga om att de brittiska lovorden bottnar i realism. Man måste vara både blind och döv, om man mot förmodan tror annat. Niki & The Dove är en naturkraft, som blåser om kull oss från första början.

Mother Protect pulserar ut över ett välfyllt Debaser Medis, och äntligen känns det som att Sverige förstår deras storhet. De slukande ögonen tillhörande publikhavet vittnar om det trans som Niki & The Dove satt igång. Men det blir inte mäktigare än inledningen, den är världsklass, trots låtar som för många band varit det självklara lyftet. Niki & The Doves register spänner över den elektroniska popen utan att klamra sig fast å det ena, eller det andra. Låtar som The Drummer, Under The Bridges och avslutande Dj, Ease My Mind lyser starkt i en mörk lokal, men får se sig besegrade av moderjord.