Ny musik: Glasvegas – The World Is Yours

Publicerad: 26 januari 2011 av Magnus Olsson

Året var 2008, ett skotskt band vid namn Glasvegas släppte sin debutplatta med samma namn. Solen sken, kritikerna var glada och James Allan promenerade lugnt på Glasgows gator iklädd skinnjacka. Med låtar som Geraldine och Daddy’s gone i bagaget turnerade man Europa runt, och skapade allsång vart man än spelade. Man värmde upp det kalla Sverige ett flertal gånger, den senaste på Way out West 2009. Efter denna succévåg förändrades hyllningar till spekulationer. När skulle nästa skiva produceras?

James Allan avslöjade i en intervju under sommaren att man var i full gång med att spela in uppföljaren. Utöver det skulle man också släppa en julskiva.

Nu är man alltså tillbaka, starkare än någonsin. Efter trummisen Caroline McKays avhopp har man nämligen rekryterat svenska Jonna Löfgren. Den 7:e mars gör Jonna debut på svensk mark med sitt nya band. Då är det Stockholm och Kägelbanan som gäller.

Några veckor senare, närmare bestämt den fjärde april släpps den efterlängtade uppföljaren till debutplattan. Albumet kommer att heta EUPHORIC /// HEARTBREAK \\\. Men redan nu har singeln The World Is Yours släppts, och finns för nedladdning. Vi har självklart lyssnat på den!

Det är alltid svårt att jämföra nytt och gammalt innan processen riktigt tagit fart. Mitt första intryck gav mig känslan av att The World Is Yours inte kommer nå samma höjder som Geraldine. Men som sagt är det svårt att avgöra efter endast några lyssningar. Om debuten var lättsam och trallvänlig är uppföljaren mörkare och mer muskulös. Riffen ger svaga Interpol-vibbar, och denna gång får James Allan sjunga ut ordentligt. Soundet är lite rappare än tidigare, och det känns att gruppen har åldrats. Det ska helt klart bli spännande att höra resterande spår från den kommande skivan!

Text: Emil Norrström