Ingensteds

Off Bloom
by:Larm, 3/3 – 2017

Publicerad: 4 mars 2017 av Magnus Olsson

7

Sedan slog igenom på bred front har otaliga artister pekats ut som ”nästa MØ”, inget konstigt i sig. För svenskt vidkommande har vi sett artister som rört sig i svallvågorna efter Robyn och The Knife. Det är förmodligen en sund reaktion eftersom Danmark på allvar knäckt popkoden. MØs frammarsch liknar inget annat i dansk musikhistoria. Och Off Bloom är ett av de banden som rör sig i samma territorium, och som är del av samma våg där popmusik känns street och fylld med attityd.

Kanske har Danmarks förkärlek för hiphop och punk lagt grunden för både Off Bloom och MØ, för här finns det moderna produktionsmönstret varvat med attityd du annars bara hittar i små källare. När Off Bloom seglade upp slogs många av att deras sound kändes oerhört färdigt för en debutant, och möjligen kan man säga att de springer MØ i hälarna, men faktum är att de jobbat på debuten i hela tre år. Det välpolerade soundet har ofta en risk att bli ett hinder i livesammanhang, men det är i detta element som Off Bloom kommer explodera i rätt miljö. Delar av det får vi uppleva här på by:Larm.

Som band är de nämligen klippt och skurna för en festival som by:Larm – de är på väg framåt och har ett sound som skriker framtiden. Men faktum kvarstår att deras musik kräver betydligt mer av sin publik än vad en branschfestival tillåter. Det bor en stjärna i sångerskan Mette Mortensen, både hur hon för sig och hur hennes mörka röst vecklar ut sig. Men den totala urladdningen upphör när hennes flaxande allt mer liknar en monolog. Vilket slutar i att Mortensen och hennes bandmedlemmar viker sig för branschkutymen istället för att ge oss en punkkänga i ansiktet.

Uppbyggnaden som rör sig mellan trap och dancehall – om än förpackat som pop – är som en korsbefruktning mellan Flume och Major Lazer. Något som i sig skulle kunna lamslå vilken publik som helst. Framförallt bör man imponeras av hur de kan växla upp tempot från Mortensens känslofyllda soulstämma till en hysterisk karneval. Det är med andra ord ett sådant här band som kommer kunna rivstarta Roskildes camping närsomhelst, om inte i år så nästa. Och ja, även om du tröttnat på Leon on kommer du att i rätt sinnesstämning falla för detta.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1712 [name] => by:Larm [slug] => bylarm [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1713 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 26 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 2243 [name] => Off Bloom [slug] => off-bloom [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2244 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 1 [filter] => raw ) )