P3 Guld 2011 – Kvinnornas kväll

Publicerad: 24 januari 2011 av Karl Eklund

Lisebergshallen

Ett härligt, intensivt och sprakande frosseri med det bästa svensk musik har att erbjuda. Sveriges största musikpris P3-guld gick i lördags av stapeln för nionde gången. Hela den svenska artisteliten var på plats. Festivalrykten var där för att ta pulsen.

Guldgalan skulle få en offensiv inledning. Hemmasonen Håkan Hellström fick chansen att i sin högborg starta festligheterna och sin stora vårturné med att riva en vacker dröm. Hans vanligtvis så särpräglade intensitet och närvaro på scen lyste dock med sin totala frånvaro. Rösten svek honom, bandet kunde inte fylla upp och publikens respons uteblev. Symboliskt för det menlösa och svaga framträdandet blev det när Robyn minuten senare utmanade och slog honom i kategorin årets liveakt. Just Robyn var för övrigt kvällens stora vinnare och självklara drottning. Utöver årets liveakt fick hon även priser för årets artist och årets låt med sig hem. Håkans fickor förblev tomma.

P3-guld 2011 blev inte kvällen för varken Håkan Hellström eller män i allmänhet. Där 2010 års gala fick kritik för att vara alltför präglad och dominerad av män blev 2011 den totala motsatsen. I år regerade kvinnorna på såväl scen som prispall.

I kategorin årets nykomling blev förhandstippade Oskar Linnros slagen av Tove Styrke. Ödmjukt överraskad över priset hade hon tidigare gjort ett kaxigt uppträdande iklädd kroppsstrumpa. Uppbackad av Familjen och en blinkande, euforisk guldvägg levererade Tove stark, tung och vass popdisco. Publiken i Lisebergshallen gick för första gången för kvällen igång på riktigt. Framträdandet stärkte nog markant hennes chanser att få husera på festivalscenerna i sommar.

Ett styrkebesked gav även skivaktuella tjejgruppen Those Dancing Days genom framförandet av sin nya singel Reaching Forward. Med ansiktsmålningar levererade de en aggressivare, tyngre och mörkare musik, ljusår från debutplatan. Ljudbildens trumbaserade råhet hade vissa likheter med Lykke Li senare framförda verk I follow the rivers. Var inte alltför överraskade om båda spelar på svensk mark i sommar. Framförallt TDD har jag stora förhoppningar på att se på festivalscenerna i Sverige, något som sedan genombrottet för två år allt för starkt lyst med sin frånvaro.

Kvällens höjdpunkt och klimax kom dock från kvällens drottning Robyn. I ett euforiskt och sprakande medley fick hon Lisebergshallens tak att lyfta. Man förstod direkt att musikåret 2010 inte rimligen borde eller kunde tillhört någon annan. Robyn tog P3-guldgalan med storm och fick en storseger på knock-out. Man förstod redan här att sommarens bästa spelning redan är bokad. Det blir Robyn på Way out West.

Kvällens top 3

Kvällens coolaste

Those Dancing Days uppträdde i ansiktsmålningar.

Kvällens bästa

Robyn. Hon kom, hon tog över, hon regerade.

Kvällens överraskning

Orup var hemlig artist och presentade de nominerade i kategorin årets låt med ett medley.

Foto och text: Karl Eklund