På allas läppar

Publicerad: 20 september 2010 av Magnus Olsson

Junip, Hornstulls Strand

6/10

Det är svårt att hitta ett svenskt kulturellt inriktat medie som inte nämnt Junip år 2010. Vad man lyft fram som José González lite halvt bortglömda band har minst sagt varit svårt att missa, och just all exponering har ibland lett till frågor om överexponering. Även om de erkänts som bra leder det till frågan, är de verkligen SÅ bra? Efter att ha sett dem live kan jag bara instämma i klungan som säger; ja, det är de.

Junip har kanske inte övertygat mig helt och hållet med materialet som släppts innan Fields, men i lördags på Strand var det varken singel eller EP som stod i centrum. När den psykedeliska hypnosen sänkte sig över publiken var det låtar som To The Grain och It’s Alright som växte och övertygade och berättade om kvaliteten och känslan som ligger djupt förankrat i bandet. Att höra José Gonzales lena och klara röst, full av inlevelse, skära som glas genom den annars dova och smutsiga ljudbilden var en upplevelse. Samspelet mellan Elias Araya, Tobias Winterkorn och González är visserligen kärnan i Junip, men det är så jämnt och snyggt att det nästan blir avmättat efter ett tag, som en dessert som är lite för bekväm i smaken.

Grädden på moset denna kväll är Without You, och den är enligt mig det yttersta beviset på att Junip lever upp till hajpen. Hjärtekrossande vacker sång och text byggs upp med hjälp av mässande gitarrspel och pulserande rytm, men den verkliga rymden som får Junip att totalt explodera över publiken är helt tack vare Winterkorns klaviatur. Det är svårt att hitta någon i de främre raderna som inte i detta ögonblick sluter ögonen och kastar huvudet bakåt. Genom den här spelningen har Fields vuxit för mig, ett album som ibland har recenserats lite väl lättsamt och ytligt, och som definitivt tål att man gräver djupare. Jag kan enbart beklaga mig över de som missat chansen att se Junip under deras spelningar i Sverige. Tillhör du denna olyckliga skara, sände Gimmie Indie live från spelningen och klipp finns att hitta på deras hemsida.

Text: Frida Ericsson