”På schemat står trivsel med stora bokstäver.”

Publicerad: 11 maj 2011 av Emil Norrström

Flux Outside, Royal Bangs

Betyg: 8/10

Bästa Spår: Slow Cathedral Melt

Förutom att bilda ett förbannat bra band gjorde Patrick Carney också en annan bra sak för musikvärlden. Indierockarna Royal Bangs fick nämligen producera en EP under hans namnteckning. Via myspace likt Arctic Monkeys har man avancerat och släppte nyligen sitt tredje album. Flux Outside är tänkt att bli trions stora genombrott. Ett kvitto på vägen kom tidigare i våras då självaste David Letterman gungade med till tonerna av Tennessee-gruppen.

Mina värsta farhågor förvandlades snabbt till det motsatta. På förhand hade jag tankar om albumet likt en Kings of Leon-komersiellisering. Det var med en skamsen men också stolt min som jag reviderade dessa tankar och förpassade farhågorna långt bort från långtidsminnet. Allt de experimentiella som varit de som varit bra med Royal Bangs fanns där, hur kunde jag tro någonting annat?Stencoola gitarrslingor sveper genom albumet likt en ljummen sommarvinds plötsliga färd genom landet. Låtarna utstrålar också en viss touch av tidigare nämnda The Black Keys. Kanske är det någonting jag inbillar mig just för de förflutnas skull, men efter en kort sekunds rannsakan ligger det ändå någonting där som förenar de båda på ett värdigt sätt.

Tyvärr blir det dock emellanåt lite för stereotypartat. En oundviklig idealsträvan som ter sig alltför tydligt inom den växande indiegenren. Trettio sekunder senare väntar dock den experimentiella genialiteten bakom radioplågs-fasaden för att ställa allt till rätta. Vi rivs med i en svettig Arctic Monkeys-inspirerad upptempo-ballad signerat aggressiva gitarrer och den alltid så fantastiska orgeln. På schemat står trivsel med stora bokstäver.