Perspektiv: Peace and Love 2011

Publicerad: 5 juli 2011 av Jon Egerlid

Slutsålt, rekordpublik och landets största fest. Peace and Love har än en gång (efter de senaste två årens succéer) säkrat sin position som Sveriges största festival. Någonsin. De fem dagarna vid månadsskiftet juni-juli befann sig 50 000 personer på stadsfestivalen, och Borlänges gator fylldes av festivalbesökare i jeansshorts, linnen och solhattar. En eloge till Peace and Love för att ha lyckats med logistiken när tiotusentals människor skulle besöka den annars relativt lilla staden och integreras i stadslivet. Trots en del lagbrott var det få problem om man ser till det stora perspektivet, och vad som skulle kunna ha skett. Sju våldtäkter är dock oacceptabelt, och där efterfrågar jag bättre bevakning. Men mycket funktionärer och smart problemlösning gjorde att Peace and Love på det hela taget var bra organiserat, trots en del långa köer och väntetider.

När andra festivaler tragiskt nog går i graven (Arvikafestivalen, SGA Festival) ökar Peace and Love sitt besökarantal och säljer slut år efter år, trots att man bara funnits i elva år. Det stora klivet togs för två år sedan, då besökarantalet ökade från 25 000 år 2008 till 41 685 år 2009. Varför lockar just Peace and Love så många besökare? Det finns många teorier. Ronny Matsson, festivalens presschef, uppgav flera anledningar till festivalens framgång i en intervju med oss. Han ansåg att internet och sociala nätverk har minskat antalet stora mötesplatser, och att Peace and Love och andra festivaler kan verka som den mötesplatsen i verkligheten. En teori som inte verkar helt orimlig.

Peace and Love är dessutom mer än en musikfestival. Ett seriöst budskap och ett stort forumprogram gör festivalen till något annorlunda.  Att det är anledningen till festivalens tillväxt är en annan möjlighet. Personligen undrar jag om så är fallet. När Jesse Jackson (festivalens största forumakt och tidigare rådgivare åt bland annat Bill Clinton och Barack Obama) höll sitt tal var det oerhört glest framför festivalens näst största scen. Samma sak var det med antalet människor som lyssnade på mannen bakom Live Aid, Bob Geldof. Orsaken till storleken måste därför vara en annan, även om jag kan tänka mig att forumprogrammet lockar en del folk tror jag inte att det är avgörande.

Jag tror att Peace and Love har blivit vad Hultsfredsfestivalen var på 1990-talet. Den stora festival som alla känner till, den som alla åker till. Förr hade musiken förmodligen större betydelse, men i alla år har folk åkt till festivaler enbart för att festa. Till Peace and Love kommer alla. Både hipstern (jodå, jag såg några), det alternativa popsnöret och radiolyssnaren som hört några låtar från de bokade banden på P3. Vissa artister har blivit stora hos flera kategorier, bland annat Veronica Maggio, Oskar Linnros, Daniel Adams-Ray och Håkan Hellström. Dessa är såklart bokade till de flesta av Sveriges festivaler, men besökarna väljer att se dem på Peace and Love. Varför? För att alla andra gör det. Peace and Love har blivit den stora festen. De som inte lyssnar så mycket på musik åker kanske på en festival i sommar, och då väljer de Peace and Love. För dit ska nämligen alla andra. Kompisgäng som är ute efter den största festen väljer den största festivalen. Peace and Love är också otroligt breda i sitt program, och även om bokningarna kunde varit bättre så finns det alltid något för alla. Hårdrockaren får sin beskärda del, likaså den äldre publiken, hiphoparen etc. Sedan att festivalen lyckats hitta en profil och har ett fint budskap har självklart också en viss inverkan, men jag tror inte att den är avgörande. Frågan är med andra ord svår att besvara och vi kommer nog aldrig få ett säkert svar på den heller .

Avslutningsvis: FKP Scorpios planer på en Norrköpingfestival med runt 60 000 besökare är helt klart ett orosmoln på himlen för Peace and Love samt en anledning att jubla för oss festivalbesökare. Peace and Love har inte för avsikt att expandera, och de logistiska förutsättningarna i staden skapar dessutom problem för en sådan vidare expansion såvida man inte flyttar festivalområdet. Det är dock väldigt oklart gällande FKP Scorpios arrangemang, så än så länge är Peace and Love nummer ett. Det är bara att gratulera. Peace and Love har lyckats, och de fortsätter imponera som Sveriges största festival.