Intervju
Peter Bjorn And John: ”Rocken är på väg tillbaka nu.”
Publicerad: 28 mars 2011 av Magnus Olsson
Young Folks fick en hel värld att börja vissla och Peter Bjorn and John blev ett namn även utanför creddiga indiebloggare. Den svenska trion är nu aktuella med nya skivan Gimme Some som släpps idag, en skiva som betonar att man är en trio och att rocken är på väg tillbaka. Magnus Olsson snackade nya skivan, drömsamarbeten och rock’n’roll med Björn Yttling.
Det är tisdag, klockan är strax över tre, Stockholm är grått och vinden blåser igenom skinnjackan. Tunnelbanan mot Hornstull är varken tom eller överfull, men det finns inga sittplatser. Tanten mitt emot stirrar på mig när jag stampar takten till Amsterdam och några minuter senare skakar jag hand med demonproducenten och bandmedlemmen Björn Yttling. Världen är liten.
Björn Yttling är på glatt humör och lyssnar nyfket när jag berättar om festivalrykten.se, en sida han hör om för första gången. Trots att vi inte befinner oss i något sportsammanhang, faktum är att det är Strand i Stockholm som vi befinner oss på, kan jag inte motstå frestelsen att ställa den klassiska frågan som alla sportjournalister så nyfiket ställer inför och efter en match. Nya plattan Gimme Some släpps snart, hur känns det?
– Det känns otroligt bra. Det har varit riktigt bra stämning, och vi har fått god respons från USA och London. Rocken är på väg tillbaka nu. Vår förra skiva Living Thing var ett mer kreativt inslag. Med den här skivan är det mer raka puckar, vi väljer bort detaljer för att skapa en feeling om att vi är ett tre manna band. Vi försöker låta som att vi är en band trio live i ett rum inför 20 pers.
Men känner ni någon press?
-Nja, givetvis vill vi ha bra recensioner. Men det är inget vi lägger någon större vikt på. Vi är inte ett band som Oasis, där Noal Gallagher kanske hoppat av ena dagen bara för att.
I en intervju tidigare i år sa ni ”det skulle kunna vara vår första platta” – hur kommer det sig?
– Det lät helt enkelt som en demo, ungefär så va det. Det här är ju renodlad garagerock, och nu vågar vi stå för att låten är 1.30. Vi har väl fått bättre självförtroende.
I dag, måndag, är det premiär för Gimme Some, själv sitter jag redan med skivan i handen och har lyssnat igenom den både och en två gånger. En riktigt fin skiva som kommer få ett varmt mottagande av kritikerkåren, och jag kan inte annat än instämma i den kören. Alla skivor har vissa guldkorn, de där låtarna som etsar sig fast lite extra. Är det någon låt du vill flagga lite extra för, från nya skivan?
– Singeln, Second Chance. Den skulle kunna bli en ishockeylåt likt Eye Of The Tiger eller Seven Nation Army. Men skivans sista spår, I Know You Don’t Love Me, är en favorit. Det är bara två ackord, men den är riktigt bra.
Finns det några specifika influenser till just den här skivan?
– Det är mer gitarrbastrummor än vad vi tidigare har gjort, och inga pianoballader. Elvis Costello, The Smiths och The Strokes är alla inspirationskällor.
Peter Bjorn And John är ett av alla projekt för trion, vid sidan av håller samtliga på med musikaliska experiment på varsitt håll, även om störst fokus ligger på Peter Bjorn And John. Björn berättar att för Peters del betydde hans soloskiva jättemycket, en skiva jag personligen tycker fått alldeles för lite uppmärksamhet. Det är pop på svenska och singeln Esther är snudd på perfektionism. John har remixat en hel del, och själv är Björn väldigt stolt över sin jazzskiva. Lägg därtill alla samarbeten som trion kommit i kontakt med. Men vilket samarbete har gett störst intryck på er?
– När vi var förband åt Depeche Mode. Det var väldigt speciellt, men framförallt nytt för vår del. Vi hade aldrig varit förband tidigare, och att vara förband är en helt annan grej. Det var gasen i botten direkt, och det gav oss otroligt mycket.
Har ni själva några drömsamarbeten?
– Jag skulle gärna se att James Murphy från LCD Soundsystem producerade en skiva åt oss, annars skulle jag vilja kompa Beck. Det vore något.
Det återstår att se om vi hittar James Murphy bakom mixerbordet eller en Yttling på bas tillsammans med Beck inför en entusiastisk Coachella-publik. Men just nu är det nya skivan och turné som gäller för bandet. Rockstjärnor med världsturnéer i kombination med familjeliv. Hur funkar det?
– Det är helt klart tuffast på morgonen, med barnen och så. Men vi tar ju med familjen på turnéerna och det funkar rätt bra, även om det är ganska tungt. Det tar ju på krafterna att turnera.
Ser ni er själva som rockstjärnor?
– Vi är ju kända, och vi spelar ju rock. Så, ja, visst är vi rockstjärnor.
Lever ni upp till rockstjärnemyten ”Sex, drugs and Rock ’N’ Roll ”?
-Haha, ja, vi har alla delar på olika sätt. Men det funkar inte om man ska leverera, så det blir max öl, annars gör vi inte bra ifrån oss.
Vi lämnar rockstjärnetemat och kan glatt konstatera att trion är rockstjärnor, för att istället snacka festival. I sommar gästar ni Putte i Parken, vad vet ni om festivalen?
-Den har ett grymt bra namn måste jag säga, och den ligger i Karlskoga. Där har de för övrigt en grymt bra gitarraffär.
Blir det fler Sverigespelningar i sommar?
– Jag hoppas det blir några till, men vi väljer bort större scener, vi föredrar närheten.
Personligen hoppas jag vi får se Peter Bjorn And John inta Dalen när de gästar Putte i Parken i sommar. Dalen kan vara en av festivalsveriges bästa scener och passar trion storleksmässigt som inte vill försvinna på största scenen.
Bland favoritfestivalerna nämns Coachella, Sziget, Fuji Rock och vart som helst i Sydamerika. Förklara.
– Det handlar mycket om att få rätt scen, det är viktigare än festivalen i sig. I Sydamerika är de helt galna, det är fantastisk publik vart vi än kommer. Men att ha delat scen med My Bloody Valentine och The Cure som när vi lirade på Coachella är storslaget. Och vi har ju en fantastiskt stark fanbase i Kalifornien.
USA har verkligen fattat grejen. Sedan Writer’s Block släpptes har jänkarna fått upp ögonen för Peter Bjorn And John, mycket har man singeln Young Folks att tacka. Troligtvis är man större där än på hemmaplan, för när man blir igenkänd på Manhattans gator måste man väl kunna påstå att man slagit igenom? Och det hör inte till ovanligheterna att svenska band röner större framgångar på andra sidan Atlanten än på hemmaplan. The Sounds är betydligt större och kaxigare, precis som svenska Dungen, och det är bara ett axplock.
Skiljer det sig något att lira i USA i jämförelse med Sverige?
– Ja, det är en ganska stor skillnad. I USA är musikintresset betydligt större, även om det börjar ta sig här hemma. Där går folk för musiken, och sedan går man till festen. I Sverige är konserten och festen samma grej.
Nu väntar en Europaturné som sedan följs utav en USA-turné. I dagsläget är två Sverigedatum bekräftade, det rör sig om spelning på Strand i Stockholm den 13 april och en spelning på Putte i Parken i sommar. Vi ses där.
Foton: Johan Bergmark