Festival

Popaganda: ”Jag tror vi har fler vegetarianer i publiken …”

Publicerad: 22 augusti 2012 av Magnus Olsson

Stockholms bästa popfest firar 10 år i helgen och på Eriksdalsbadet hittar vi namn som Thåström, Major Lazer, Teddybears och Damien Rice. Vi mötte upp Niklas Ek och Helen Allvin för att prata om årets festival.

För att fira att festivalen fyller 10 år har arrangörerna valt att titta tillbaka i backspegeln och dela med sig om upplevelser som enbart återstår i minnet. Varje år presenteras noggrant på festivalens hemsida tillsammans med artister och skrönor. Såväl Niklas som Helen har hängt med festivalen ett tag, dock inte under hela festivalens livslängd. Vad är ert starkaste Popaganda-minne?

H: – Förra året med Arcade Fire är ju väldigt svårslaget. Det är ju ett band som nästan är för stort för oss och så är det ju världens bästa band.

N: – Det här var ju hela arbetsgruppens favorit och ingen trodde att det var sant.

Vi minns alla hur stort det kändes när Arcade Fire dök upp högst upp på festivalens affisch. Festivalens överlägset största och bästa bokning var ett faktum. Men har det här också inneburit att ni skapat förväntningar om liknande band? 

H: – Vi kan ju bara boka Arcade Fire en gång och vi visste ju att vi inte kommer kunna boka något större än det. Så det är klart att det kanske finns folk som är besvikna.

Men vad kommer bli det starkaste Popaganda-minnet i år?

N: – Jag tror det är helhetsprogrammet. Precis som Way Out West är det ett kvalitetsprogram. Våra favorit är väl Patrick Wolf och det ska bli väldigt spännande att se vad Major Lazer kan göra. Nya singeln är grym och när vi har suttit och kollat på youtube-klipp ser det sjukt galet ut och Teddybears såklart det är ju ett partyband.

Ni har ju lite utav en tradition att lyfta fram många svenska yngre förmågor, i år har ni pushat en hel del för den svenska duon Saint Lou Lou.

N: – Det är ju deras premiärspelning och det är vår bokare Niklas Jonsson som snappat upp dem. Jag gillar ju Vulkano, Love Antell och Sameblod. Vulkano och Sameblod inleder ju varsin dag så det ska också bli spännande att se.

Way Out West genomförde nyligen en köttfrifestival, hur har ni tänkt kring detta? och är det här något ni också kommer genomföra?

N: – Nästan alla i ledningsgruppen är ju vegetarianer.

H: – Jag tror att det skulle gå hem, nästan bättre här. Jag tror vi har fler vegetarianer i publiken i varje fall i arrangörspubliken. Men vi kommer tyvärr inte ha en köttfrifestival. Det kommer finnas kött. Vi kan lugna alla rasande.

I år har bokningarna trillat in lite senare, många av artisterna har släppts den senaste veckan, varför detta?

H: – Vi var ganska sena förra året också. Men det är ju för att vi vill få till ett så bra program som möjligt med de förutsättningar vi har och då behöver man vänta på att få klartecken från ganska många band.

Har det inget med att göra att 2012 har varit ett tufft bokningsår, flertalet andra arrangörer har meddelat att det varit kämpigare än vanligt att pussla ihop programmet, känner ni igen er i detta?

H: – Vi har märkt av det. Sen handlar det väldigt mycket om att det ska matcha med den helgen vi har festivalen. Det är många faktorer som spelar in.

N: – Det är tur och skicklighet. Det krockar ju med Leeds/Reading vilket gör det svårare att få tag i en del utländska band.

Hur ser det ut på biljettfronten?

H: – Ungefär som förra året. Det är ju lönehelg nu.

De som inte köpt biljett till årets Popaganda, varför ska de köpa biljett till årets festival?

H: – Det är 20 band till väldigt lite pengar. Biljetterna kostar 595 kr vilket är lika mycket som en Coldplay-biljett kostar. Och nu får du 20 band, dessutom får du en anktatuering,biljetterna är också 100 kr billigare än förra året då vi hade Arcade Fire. Vi anpassar ju det efter vad som står scenen.

N: Det är ju sista chansen att ta del av sommarens festivalupplevelse. Vi sätter punkt för den.

Vi bad Niklas och Helen sätta ihop sina en gemensam lista med sina måsten under festivalen och då ser det ut enligt följande:

1. Patrick Wolf

2. Major Lazer

3. Vulkano

4. Little Dragon

5. Saint Lou Lou

Nu hoppas jag vi ses vid Eriksdalsbadet i helgen och glöm inte badkläder.


Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 201 [name] => Popaganda [slug] => popaganda [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 202 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 174 [filter] => raw ) )