Intervju

Popaganda: ”Ni behöver badkläder efter Yelles spelning”

Publicerad: 29 augusti 2014 av Magnus Olsson

De enda festivalaffischerna som syns vid den här tiden på året är några färglada vattenfärgsprydda som bråkar om utrymmet med alla valaffischer. Men innan hösten och det här supervalåret slukar oss är det dags för årets sista festival. Först Popaganda, sen höst. Efter att ni sett The Pains of Being Pure at Heart får ni diskutera CSN, bostadsbrist och klimathotet hur mycket ni vill. Vi mötte upp med Niklas Ek, en av festivalens arrangörer för att prata badmöjligheter, jämställdhet och Vit Päls avsked. 

– Som det ser ut nu är väderprognoserna med oss och man får faktiskt bada, säger han samtidigt som han slänger en extra koll på alla väderappar och medger att antalet badentusiaster är ganska få.

Men det är fritt fram att bada alltså?

– Ja, den lilla poolen kan man bada i från öppning till klockan sju båda dagarna. Efter att ha dansat sig svettig till Yelle passar det perfekt med ett dopp.

I samband med att ni släppte spelschemat kunde vi konstatera att konstsimmet försvunnit spårlöst från programmet, har gagerna på konstsim stigit mycket under året?

– Hehe, det tror jag inte. Anledningen var att vi ville utöka speltiderna lite, så nu får man helt enkelt mer musik istället. Det var ju tyst under den halvtimmen som konstsimmet stod på schemat. Vi vill helt enkelt testa lite och se, inget ska vara en självklarhet, men jag tycker det är intressant att se att många har uppmärksammat att det inte blir något konstsim. Det är alltså inte hugget i sten, nästa år kanske konstsimmet är tillbaka på programmet.

popa2

En av de mest omdebatterade frågorna i festivalbranschen den senaste tiden har varit att boka jämställt, ni är ju en av de festivaler som gör det, hur kommer det sig att ni har lyckats?

– Vi har faktiskt fler kvinnor än män i årets line up. Jag tror vi har 58 % kvinnor på festivalområdet. Hur fördelningen ser ut på klubbarna som är lite av en bonus har jag ingen siffra på just nu, men jag vet att det är fler män där. Vi har jobbat utifrån en jämställdhetspolicy, vilket även omfattar oss som jobbar med själva festivalen. När vi insåg att vi kan påverka så bestämda vi oss för att göra det. Samtidigt har det blivit en extra push att motbevisa de som säger att det inte går.

Om vi tittar på årets startfält är det många väldigt stora popartister – har ni lämnat gitarrerna?

– Nej, det har vi inte, men det finns så oerhört många duktiga popartister där ute just nu. Svenska popakter med namn som Icona Pop och Veronica Maggio är väldigt samtida, det är en annan våg än den indie som i början av 00-talet dök upp. Men vi har fortfarande lite mer typiska Popaganda-akter som exempelvis The Pains of Being Pure At Heart.

En av de akter som jag vet att ni arrangörer håller varmast om hjärtat är Vit Päls. Spelningen på Popaganda blir deras avsked, kommer det bli ett tårfyllt avsked?

– Vi har ett speciellt förhållande till Vit Päls, hela ledningen kommer vara på plats framför den stora scenen när de tar farväl. Men jag räknar med att det blir peppat och jubel.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 201 [name] => Popaganda [slug] => popaganda [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 202 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 174 [filter] => raw ) )