Ny musik

PREMIÄR: 1900 – ”Vi”

Publicerad: 4 februari 2016 av David Winsnes

Åtta år senare är 1900 tillbaka. Thåström och Ossler gästar.

Om du inte introducerats för Christian Gabels musik tidigare tror du kanske att du aldrig har hört 1900, men det har du säkert. Via vinjetter i tv eller begraven djupt i en film. Eller så antar den formen av ett svårplacerat minne. Du kanske faktiskt aldrig har hört den, men att det känns så. Liksom den självbetitlade föregångaren smyger sig bob hund-medlemmens andra album Tekno över en. Den är din favoritfilm på VHS när du var sjuk från skolan som liten eller foton på familjemedlemmar när de var unga och svåra att känna igen.

”När jag jobbade med det här albumet slog det mig att trots den huvudsakligen akustiska ljudbilden så hamnar teknologin i förgrunden genom bruset, brummet och svajandet från bandspelarna. Jag insåg att jag uppfattar de där biljuden som organiska. Men det är dom ju inte, det kommer ju från maskiner. De har bara existerat så länge att de omedvetet uppfattas som något naturligt. Det är i princip stenålders-teknologi med dagens mått mätt men samtidigt är det total science-fiction för mig hur det tekniskt sett är möjligt att spela in ljud på ett rullband eller spela upp musik från en grammofonspelare. För mig är det lika högteknologiskt som den dator jag skriver på nu och jag skulle ha lika liten chans att konstruera något av dem om de inte fanns tillgängliga för mig redan. Det föråldrade kan fortfarande vara futuristiskt. För mig i alla fall. Det övergripande temat på albumet som växte fram blev därför teknologi. När någon sedan frågade mig om jag lyssnade på techno när jag gick och lyssnade på 1900-mixar i hörlurar, så tyckte jag det skulle passa som titel på albumet.”

Det har gått åtta år sedan Gabel släppte sin debut och på den tiden har han bland annat hunnit turnerat och spelat in med Thåström, Conny Nimmersjö och Pelle Ossler, och producerat Hello Saferide. 1900 fanns inte inplanerat i någon slags framtid, men nu står vi ändå här och inväntar ett nytt album som givs ut i mars. Tekno innehåller bland annat årets mest blixtrande avslutningsspår – Melodier med krökta ryggar. Den vackraste inringningen av våren du kan tänka dig. Tekno är förstås också mycket mer än så. Den är Vi, till exempel, där Thåström och Ossler hummar in ett ödsligt regn över en melankolisk pianoslinga. Lyssna på den nedan. Gabel verkar ha magnetband som blodådror. Må hans bandspelare aldrig stanna.