Ny musik

PREMIÄR: 1987 – ”Amerika”

Publicerad: 31 mars 2017 av Magnus Olsson

Tillbaka med en ny riktning.

1987 kom med vinden och svepte in oss med sina känslobomber. Mitt i den våg då Stockholms egna R&B-scen började bubbla stegade lågmälda och atmosfäriska produktioner fram i etern, tillsammans med vad som till början var ett hemligt alias. Nya singeln Amerika vittnar om något betydligt större och mer direkt. 1987 har nästintill skrivit en sommardänga för popkretsar som bär hans nakna och lite återhållsamma stämma.

Det har gått två år sedan du släppte albumet Härskarkonst, vad har hänt i ditt liv sedan dess?

Jag har gjort musik till en tv-serie som heter #hashtag, hängt med Adam Olenius och Henrik Jonzon i deras studio i Stockholm och skrivit nya låtar. Jag har flyttat två gånger, ska bli pappa i juni och jobbat mycket med att filma och fota i London.

Amerika är oerhört rak och direkt, är det en vidareutveckling mot mer poppigare strukturer för dig?

Helt ärligt fanns det ingen plan mer än att egentligen bara hänga tillsammans och skriva låtar, vi hade ingen riktning eller idé. Adam och Henrik hade massa roliga melodier som de typ hade skrivit på skämt som jag älskade, sen skrev vi typ fem låtar på två veckor och några av de är planen att vi ska släppa nu.

I början av din karriär anspelades mycket på mystik, medan det här har potential att bli en sommardänga i indiekretsar. Har det något att göra med mognad eller att du blivit mer bekväm med ditt skapande?

Mystiken var nog inte ett direkt medvetet val av mig. Det bara blev så på grund av att mitt första singelomslag inte visade ansiktet. Men jag tror att musiken blev rätt inåtvänd på grund utav att jag satt själv och skrev, producerade och mixade hela mitt album. Det var inte så roligt tyckte jag. Så den här gången bestämde jag mig for att testa och skriva med lite olika folk och ganska direkt klickade det med Adam och Henke, så vi bara körde på.

Amerika är en första singel, kommer ett album och vad kan du berätta om det?

Det kommer förmodligen komma ett litet gäng med låtar nu efter Amerika men vi börjar med den, en sak i taget. De andra låtarna talar lite ett annat språk, men tycker de spelar fint tillsammans ändå. Tror nog att Amerika är det mest upptempo jag kan få ur mig. Resten är myslåtar 🙂

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1243 [name] => 1987 [slug] => 1987 [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1244 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 4 [filter] => raw ) )