Ny musik

PREMIÄR: Barnet – ”Du kan vara tyst nu”

Publicerad: 28 januari 2019 av Magnus Olsson

Umeåbandet med storslagna gäster. 

Barnet bestående av Frida Johansson (Säkert, Kraja), Linnea Nilsson (Kraja) och Love Kjellson är det allra senaste i raden av band från Umeå att hålla ögonen på. 1 mars släpper de sitt debutalbum Tänk på döden, producerat av ingen mindre än Christian Gabel. I dag landar den singeln Du kan vara tyst nu från det kommande albumet med storslagna gäster. Vi hör, förutom Barnet, även sånginsatser från Annika Norlin, Anna Levander (Dolce), Frida Hyvönen, Iiris Viljanen och Jennie Abrahamsson på en låt som handlar om att säga ifrån mot strukturer.

– Namnet på singeln ”Du kan vara tyst nu”  kommer från att låten handlar om att säga ifrån mot någon form av översittare som kan bete sig risigt utan att någon reagerar. Den är baserad på repliker som kan vara bra att ta till om någon är nedlåtande. Låten handlar också om att en privilegierad roll, exempelvis mansrollen, behöver göra väldigt lite för att bli betraktad som magisk. Den rollen är liksom hela tiden antingen på ”vanlig” eller på plus och blir ofta hyllad för minsta lilla men behöver aldrig skämmas, även när den borde.

Barnet var till början ett hemligt projekt. Men har nu öppnats upp för allmänheten, det är också det som har resulterat i den kommande plattan. Var kommer namnet i från?

– Bandnamnet Barnet kommer från att projektet började som ett kreativt andningshål som byggde på att inget fick vara svårt. Texterna och melodierna skulle vara enkla och vi skulle aldrig spela live, knappt ens ge ut musiken. Vi provade göra korta texter och utgick från elpianoljud och metronombeats som ljudgrund, och utifrån det utvecklades bandet mer och mer utifrån att vi bröt mot fler och fler regler.

Umeå fortsätter att sätta stor prägel på den svenska musikscenen, vad är det som gör att det kommer så mycket musik ur Umeå?

– Antingen för att det är ett sånt levande kulturliv i Umeå på gräsrotsnivå, folk samarbetar och hjälper varandra, det finns en kämparglöd för att skapa och behålla mindre scener och arrangemang för nya band. Eller så är det för att Umeå kommun många år haft den högsta kulturbudgeten per innevånare. Men vi har nog mest känt av det förstnämnda och blivit inspirerade av hur mycket som faktiskt går att göra om man bara jobbar för det.

På er nya singel jobbar ni med väldigt många och imponerande gäster, hur föddes den idén?

– Eftersom denna låt handlar mer om något strukturellt än något personligt kände vi att det var naturligt att den inte bara sjöngs av oss. Vårt skivbolag Sing a song fighter peppade oss att drömma stort gällande gäster och vi frågade Iiris som sa ja, och sen Annika och sen blev det som en besatthet i att fråga fler och fler fantastiska personer som vi drömde om skulle föra fram detta budskap, ända tills alla 6 verser tagit slut! Det var oerhört lyxigt att luta sig tillbaka i studion och få lyssna på dessa proffs.

Den tekniken och idén, är det något som också kommer återspeglas på det kommande albumet?

– Tekniken av att drömma stort och våga gå på magkänsla genomsyrar nog hela albumet, vi fick ju även mixa och producera klart skivan med en annan idol, nämligen Christian Gabel. I hans studio Cobra hittade vi tillsammans en massa drömmiga och spännande ljud. Vi ser nog skivan lite som en godispåse som vi fyllt med allt gott vi vet.