Ny musik

PREMIÄR: Duschpalatset – ”Drönare”

Publicerad: 20 april 2017 av Rikard Berg

Skrammelpop om att nästan lyckas leva och fungera.

När hela Umeås musikscen är sammanvävd som ett nät blir det förr eller senare precis rätt kemi mellan olika komponenter. Fyra sådana har sammanstrålat till bandet Duschpalatset och de gör skramlig popmusik, lika diskbänksrealistisk som vackert diffus och luddig i kanterna. I dag har vi premiär på nya singeln Drönare, som släpps via Spotify och andra medier i morgon. Med den träffar de mitt i prick – musiken är lika alarmerande angelägen som texterna gör ont.

Drönare handlar om att leva som vanligt fastän allt inte är som vanligt. Den handlar om att fungera som människa med kött och blod och inköpslistor fastän man hellre vill skalas av till ett skelett. Det är pop med blicken rak som Katohjärta, med orden krusade som Mattias Alkberg. Låten hittar du nedan. Skrolla ner lite till så hittar du dessutom snacket som vi tog oss med Duschpalatsets sångare Viktor Sandström.

Drönare släpps den 21 april via Nomethod. På kvällen kan du ta dig till Landet i Stockholm för att fira releasen – då spelar Duschpalatset live tillsammans med Sverige.

 • Vad innebär det att vara som en drönare?

  Såna fjärrstyrda drönarrobotar som bombar barn i mellanöstern är något av det mest skrämmande jag vet. Operatörerna som släpper bomberna kan befinna sig på andra sidan jordklotet och blir därför helt främmande för de konsekvenser som medföljer. Att vara som en drönare är att på samma sätt vara iskallt kalkylerad och uppsluppet blåögd.

  Ni går i bräschen för Umeå och dess musikscen. Vad är det bästa och sämsta med staden 2017?

  Det bästa: Initiativen. Och att motkulturens estetik och mantra inte bara är begränsad till punken, utan även bildkonsten, popmusiken, kortfilmerna och litteraturen. Det sämsta: Att en del känner att de måste flytta för att kunna åstadkomma vad de vill i livet. Och att staden sakta men säkert håller på att flytta ut gräsrotskulturen ur stadskärnan. Flytten av Verket från centrala stan till i utkanten av ett industriområde för några år sen är ett exempel.

  2009, när du vann pris för ‘Sveriges smartaste barn’, var du The Beatles-fantast med arenadrömmar. Vad hände?

  Jag började lyssna på Fall Out Boy i samband med det, och så har powerackord och enkla melodier trollbundit mig. Våra låtar nu låter exakt som dom jag skrev i slutet på mellanstadiet, haha.

  Hur ser framtiden ut för Duschpalatset?

  Vi vill spela överallt och vi har nästan obefintliga krav. Vi har några inbokade spelningar, bland annat två i Stockholm på lika många veckor, men vi vill såklart ha mer. Att försöka spela på så mycket olika ställen som möjligt är prio nummer ett.