Ny musik

PREMIÄR: Hemliga Klubben – ”Dina föräldrar”

Publicerad: 23 maj 2019 av Nikolas Berndt

Den nystartade gruppen levererar nostalgisk, svensk elektronisk pop.

Slutet av 00-talet kan nu i efterhand definieras som nästintill en guldålder för svensk elektronisk pop. Vi såg begynnelsen av Den svenska björnstammen. Familjen, Nordpolen och Markus Krunegård släppte alla sina debutalbum, medan åren efter sekelskiftet presenterade akter som Veronica Maggio och Panda Da Panda. Det är nästan något nostalgiskt i det ljudlandskapet som blev så populärt runt den perioden: det lekfulla som möter det ängsliga, de stundtals fulsnygga syntarna som lyfts till episka höjder och de hjärtskärande texterna. För egen del, och för säkert många, blev det soundtracket för gymnasietidens både bästa och sämsta stunder.

Den nystartade gruppen Hemliga Klubben debuterade tidigare i år med en låt som just bejakar detta sound och tog det till nya höjder. Första singeln Put Your Hands Up in the Air präglas av en nostalgisk känsla som är direkt igenkännbar och familjär – i alla sina positiva bemärkelser. Men ändå lyckas Hemliga Klubben vara nymodiga genom den personlighet de lyckas införliva i sin musik. På tre minuter får vi inblicken i ett liv hos vad som direkt känns som sin nya bästa vän. Singel nummer två – Dina föräldrar – är nästan ännu starkare i hur personligt allt just känns. Precis som på första singeln är varje fras levererad med självsäkerheten av en hook, produktionen fantastisk i hur pass avskalad men ändå drivande den är, och där finurliga texter fortsätter att ge upphov till skratt. Det är introspektiva fester, fuldansande med sig själv och sina bästa vänner. Det är en “ärlighet varar längst”-attityd som blottar kärlek och vänskap.

Mattias Jonsson från bandet berättade att deras sound kom ganska naturligt i och med att de själva växte upp med många band från den eran. Han fortsätter:

– Vi har lite olika musikaliska bakgrunder men elektronisk svensk pop är något vi har kunnat samlas kring. Sen hoppas vi ju såklart kunna göra något som känns eget och fint.

Era roller i gruppen är flytande – hur går ni tillväga i låtskrivandet utifrån detta?

– Rollerna i bandet är flytande på så sätt att vi gör olika saker på olika låtar. I regler skriver jag och Adéle texter och melodier, Påsen och Edvin spelar och producerar men ibland är det tvärtom. Det är mer att vi har olika ansvarsområden snarare än att det är strikta uppdelningar. När det gäller just Dina föräldrar hade Adéle en färdig låtidé och vi andra kom in i processen först när den skulle produceras.

Bandet berättar även att fler singlar kommer framöver och att en debut-EP landar innan året är slut.

– I sommar ska vi gigga lite och spela in två videos. Ser också ut att bli en vecka i sommarstuga utanför Linköping. Vi ska isolera oss och intensivskriva musik. Lite som en inspirationsresa till Costa Rica fast budgetvarianten.

Du lyssnar på Dina föräldrar nedan. I kväll spelar även Hemliga Klubben på Berghs Festival i Stockholm.