Ny musik

PREMIÄR: [ingenting] – ”Billie”

Publicerad: 30 oktober 2018 av John Jonsén

Tar en svensk klassiker från Halmstad till Berlin.
 
På torsdag är det 40 år sedan Gyllene TiderBilly släpptes för allra första gången. Eftersom att den ändå är Sveriges närmaste svar på Blue Öyster Cults legendariskt starka Don’t Fear the Reaper, och en evigt aktuell inblick i en människas depressiva knarkförfall, så är det ett mysterium varför ingen valt att göra en egen tolkning på den.
 
Mitt i de namninfluerade singelsläppen inför albumet #STXLM tar nu [ingenting] saken i sina egna händer och gör en passande sjuminutersversion av låten, betitlad Billie. Gitarrplocket är utbytt till en indieravemelodi som LCD Soundsystem och Simian Mobile Disco skulle kunnat skriva runt 2007, gitarrsolona ersätts med Tangerine Dreams spöklika Berlin-skolesyntar och med bandets poprötter landar slutresultatet i samma territorium som Kents syntorgie under Röd-eran. Framför allt är det ofattbart hur [ingenting] har lyckats hitta så många musikaliska element som saknas år 2018, pumpa in det i en 40 år gammal låt, och producera någonting så skrämmande bra som detta. Om det inte vore för texten, som bland annat fått ett genusbyte och lite tyngre droger än originalet så hade den varit nästintill oigenkännlig. Minst sagt har [ingenting] lyckats göra låten till sin egen, och levererar ett vattentätt facit för hur ett homage ska göras.
 

 
Albumet #STXLM släpps 14 december via Lazy Octopus.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1901 [name] => [ingenting] [slug] => ingenting [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1902 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 9 [filter] => raw ) )