Ny musik

PREMIÄR: Jesper Lindell – ”Whatever Happens”

Publicerad: 11 april 2019 av Nikolas Berndt

Singel nummer två från kommande debut.

Jesper Lindell har under åren gjort sitt namn känt bland annat genom samarbeten med First Aid Kit och med sina covers på Leonard Cohen. Men det är i sin egna musik han bör känna mest stolthet – med sin 2017 års debut-EP Little Less Blue bevisade Lindell att han var en artist helt och hållet på egna ben, singeln Moving Slows dundersuccé och kopplingar till Van Morrison borde vara bevis nog. Nu är Lindell tillbaka med sitt debutalbum Everyday Dreams som landar den 24 maj. I slutet av mars släpptes första singeln Stormy Waters, som nu följs av Whatever Happens med tillhörande video.

Det finns en anledning till att Lindell lyckas uppträda med artister som Annika Norlin och Frida Hyvönen – hans röst är en klass i sig. Det är svårt att inte direkt ryckas med i hans känslosamma och gripande stämma. Tillsammans med musikens blues-flörtande sound skapar han något som känns lika familjärt som nymodigt. Senaste Whatever Happens är inget undantag – likt amerikanska Alabama Shakes finns det en djupt inneboende känsla i musiken, att varenda instrument och ton framstår i en otroligt snygg helhet. Tillsammans med sina texter skapar han något som verkligen känns påtagligt – en egen liten värld att blicka in i.

Om låten berättar Lindell:

Whatever Happens handlar om långdistansförhållanden och allt som hör dem till. Om hur jobbigt det är att hålla ihop när man är på olika platser i världen, men att man gör det för rätt person. När vi sedan skulle skapa videon ville vi göra något jäkligt enkelt, nästan hypnotiskt: en enda kamera, en enda tagning. Det blev en film på en ensam man som käkar en Pasta Carbonara till middag samtidigt som han drömmer sig bort, där varje tugga transporterar honom någon annanstans.

Vi längtar alla bort från vår trista vardag, till de personer och platser vi tycker om. Vi drömmer om att saker och ting ska lösa sig och ger inte upp – vad som än händer.