Foto av Emma Karlsmark
Ny musik

PREMIÄR: Julia Rakel – ”People”

Publicerad: 11 februari 2019 av Nikolas Berndt

Ännu en lofi-pärla från kommande debut-EP:n.

Stockholmsbaserade bolaget Rama Lama Records inledde året med att presentera sin senaste signering vid namn Julia Rakel. Den Umeåbördiga men Malmöbaserade artistens första singel PDFILWM bjöd lyssnaren på smarta texter och fina melodier över ett lika smakfullt och tillbakadraget beat. Ett välkomnande sound i ett musiklandskap som annars kan tyckas vara övermättad av maxad produktion, och ytterligare ett bevis på bolagets finkänsla när det kommer till att finna säregen kreativitet.

Andra singeln från den kommande debut-EP:n indie fEElz som släpps den 15 mars är nästan ännu mer imponerande i sin originalitet än första släppet. Här dyker Julia Rakel djupare ner i den lilla värld som hon börjat skapa och ger oss en låt som säger nej till en samtid som hela tiden kommer med ursäkter. People inleds med de cyniska orden “There’s a list of people I once knew / We never say hi anymore” för att sedan vandra längs ironiska, bittra och kloka observationer. Med en ackordprogression som är lika ledande som otippad faller låten alltid liksom tillbaka på sig själv, där varje insikt känns både som ett framsteg som en regression.

Ända fram tills outrot. Plötsligt blomstrar låten, och både i sin text och form blomstrar även Julia Rakels briljans som textförfattare i frågorna hon ställer – varför håller vi ens på med det som vi gör? Varför fortsätter vi försöka upprätthålla denna illusion? Det är en lika vacker som insiktsfull stund som fångar något djupt personligt men samtidigt allmänt upplevt. Den griper tag i den märkliga sidan av vänskap och människor, och i sin strävan att sätta ord på känslan skapar Rakel någonting alldeles unikt. I slutändan förkroppsligar People det som alltid gjort lofi-genren så spännande – genom att vara den där unika inblicken i det osagda och vad som står mellan raderna.

People är från den kommande debut-EP:n indie fEElz som släpps den 15 mars via Rama Lama Records. I samband med morgondagens singelsläpp uppträder Julia Rakel på Obaren i Stockholm.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3025 [name] => Julia Rakel [slug] => julia-rakel [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3026 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 2 [filter] => raw ) )