Ny musik

PREMIÄR: Kallblod – ”Pulver”

Publicerad: 6 mars 2019 av John Jonsén

Byter ut engelskan mot hemspråket. 

För ungefär ett halvår sedan stiftade vi vår första bekantskap med den anonyma duon Kallblod, när de dök upp från absolut ingenstans med både chockerande välproducerad new wave-pop i form av singeln Bone & Cream och en lika välproducerad musikvideo. Sedan dess har medlemmarna Raspberry Mozart och Runaway 2K varit fullt upptagna med att få lovord från resten av omvärlden med uppföljaren Knark och att klä statyer runt om i Stockholm med papier-maché-fågelkranium.

Med singeln Pulver fortsätter duon bevisa att de har ett fläckfritt sinne för låtproduktion, och att de verkar göra sig lika bra på vilket språk som helst, nu när de för första gången tar steget till att sjunga på svenska. Även om de spralliga och smått studsiga melodierna i Pulver kan lura in lyssnare till en tro om att det i själva verket är en riktig feel-good-sommarpopdänga, så är dess text mycket mörkare och eftertänksam än vad dess behagliga solskensyta berättar. ”Allt vi drömde om / Det kan vi glömma bort nu / För vi glömde att drömma / Och nu är vi slut”, sjunger duon i låtens refräng, som om de vore i en existentiell livsångest. Som om de mitt i skrivandet av en sommarhit sett ett avgrundsdjupt mörker i sig själva och förstått att allting de kämpar för ändå inte kommer göra dem lyckliga, så varför skulle de ens försöka? Det är nihilistisk pop i högsta grad, men det klär dem så fruktansvärt väl. Stunder som dessa, när Kallblod vänder in och ut på sig själva, då är de som allra bäst.

Duon hälsar även med en kommentar om Pulver:

Vi producerar alla pulver som i slutändan åker ner i den rika mannens hals. Vi producerar så mycket att vi glömmer bort tiden. Sen dör vi.

För ett tag sedan hamnade vi i Stockholm. Vi har samlat kvistar en tid och numera har vi ett bo. I det boet komponerade vi den här låten som handlar om det där med pulvret.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2877 [name] => Kallblod [slug] => kallblod [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2878 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 2 [filter] => raw ) )