Ny musik

PREMIÄR: Maja Gödicke – ”Blå”

Publicerad: 28 april 2016 av David Winsnes

Maja Gödicke målar sin nya singel i blåblinkande hitpotential.

”Blå handlar om att våga börja om, när nånting inte riktigt blivit som man tänkt sig. Den handlar om hur snårigt och intensivt livet kan vara ibland. Att måla om är för mig en viktig ritual som innebär tröst och att man liksom skriker att man tror på framtiden när livet förändras.”

På någon av Nöjesguidens Way Out West-fester för ett par år sedan stod det någon snubbe på scen och snackade om sitt samarbete med Ben & Jerrys, att han var så glad över det eftersom de båda partnerna delade samma värdegrunder. Maja Gödickes nya samarbete känns lite rimligare, hon behöver inte ljuga om att hon har samma moraliska kompass som en bunke med kakor och glass. Hon gillar att måla och lanserar därför sin nya singel Blå tillsammans med färgföretaget Beckers, som en del av deras kampanj Livet i färg. 

Omniana, hennes första album från september förra året, hade hon en låt som hette Botaniska och när jag lyssnar placerar jag Blå där; som att springa i full fart genom trädgårdarna, svischandes förbi alla olika växter och blommor man aldrig hört talas om. Ögonblick man aldrig plockar. Gödicke målar om sig själv här, höjer andningen och accentuerar verkligen känslan av insvepande förändring. Hoppfull, livskraftig poesi som träffar precis lika hårt som hennes tidigare verk, trots att det här är ett steg mot något betydligt mer kommersiellt. Hade någon av Sveriges lite mer välkända namn släppt Blå hade det varit sommarlåten folk kysste varandra till i skärgården, på festerna, på bussen med en hörlur per öronpar. Förhoppningsvis blir det så ändå. 

Blå släpps den 4 maj via Woah Dad.