Ny musik

PREMIÄR: Melby – ”Dancer”

Publicerad: 18 mars 2019 av Nikolas Berndt

Debutalbumet landar i april.

Stockholms Melby har redan under sin relativt korta tid som band charmat både svensk och internationell publik med sin säregna psykadeliska indiepop. Sedan 2017 års självbetitlade EP har bandet gett upphov till ett sound som sprudlar av originalitet och självsäkerhet – som om de alltid befunnit sig på kartan och satt ribban för andra indie-akter. I början av året utannonserades äntligen fullängdardebuten vars singlar VCR, Overthinking och Reject redan pekar mot en alldeles fantastisk skiva. Den 12 april är det dags, då landar None of This Makes Me Worry, och tills dess kan vi nu höra den sista singeln innan släppet.

Till skillnad från de tidigare singlarna är Dancer mer återhållsam i sitt sound, dock utan att släppa taget om vad som gör Melby till en sådan unik akt – att hela tiden befinna sig på den där gränsen mellan det lågmält drömska och det intensivt känslosamma. Wiezells, som vanligt, säregna och kraftfulla röst skapar en otroligt påtaglig stämning i vilken varje ord känns motiverat och viktigt. Det är helt klart låtens starkaste drivkraft, men det är inte att säga att de andra beståndsdelarna bleknar i jämförelse med den – gitarrerna och syntarna får låten att transcendera till en nästintill himmelsk dimension, vari Wiezell helt enkelt är härskarinnan. Om något, visar Dancer att Melby i princip är kapabla till att ta sig an vilken känsla som helst och samtidigt införliva varenda sekund med en känsla som inte går annat än att beskriva som Melby-esque. Det är imponerande vad bandet åstadkommit på relativt kort tid, och hur snabbt de skapat en identitet som varken känns splittrad eller påklistrad. Återigen, allt pekar mot en fantastisk debut, och även om resan hittills varit fylld av framgång, tycks detta bara vara början på något mycket större.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2287 [name] => Melby [slug] => melby [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2288 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 7 [filter] => raw ) )