Ny musik

PREMIÄR: Mundane – ”Patience”

Publicerad: 5 september 2019 av Nikolas Berndt

Emo-bandet släpper snart en EP mixad av Sam Skinner från Pinegrove.

Det ser ljust ut för Göteborgs-bandet Mundane. Med hoppet om att införliva lite nytt blod i Sveriges emo-scen kan de redan stoltsera med att ha jobbat ihop med The World is a Beautiful Place and I’m No Longer Afraid to Dies Chris Teti och Pinegroves Sam Skinner – den sistnämnda som för stunden mixar bandets kommande EP. Debutsingeln Lost Interest imponerade oss stort, och uppföljande Grandpa Blues visade att bandet även har förmågan att skriva melankoliska och stora ballader. Senaste låten (och den tredje låten mixad av Teti) går vid namnet Patience och befinner sig någonstans i gränslandet mellan de två tidigare singlarna, där både arrangemang och text drar in lyssnaren nära. Med det bandet hittills åstadkommit tycks de vara på väg att uppfylla sitt självuppsatta mål: att fortsätta expandera Sveriges emo-scen med spännande musik.

Den 4 och 5 oktober spelar Mundane tillsammans med bland annat albumaktuella Oso oso och Prince Daddy & the Hyena i oktober på Sektens emo-festival i Göteborg. I samband med släppet pratade vi kort med bandet. Du läser den korta intervjun nedan, därefter hittar du Patience via Soundcloud.

Hur kom ni i kontakt med Chris och Sam? Stora namn att ha bakom era första släpp!

Vi har bara försökt samla så mycket emo-credd som möjligt! Nej men, inför våra första tre singlar kom vi i kontakt med Chris genom att vi var ute efter samma sound som The World is… En melankolisk indierock-känsla i ett midwest emo-format. Vi tog kontakt med studion som mixat deras plattor och till vår förvåning var det Chris själv som svarade! Han tyckte om låtarna och ville mixa dem helt enkelt. Kontakten med Sam kom lite på samma sätt, vi gillar Pinegroves sound och på vår kommande EP tyckte vi det soundet matchade låtarna bra. Vi skickade en av låtarna på en provmix och klickade bra med Sam och den ljudbilden han hade tagit fram.

Hur förhåller ni till emo-scenen i Sverige? Vad tycker ni om den just nu?

Det är en ganska förbisedd genre som inte jättemånga har koll på i Sverige. Emo är lite av ett buzzword just nu där man slängt ur sig det för att beskriva någon eller något så fort det sticker ut lite. Men vi tycker att det snackas ganska lite om genren i övrigt. Det är en genre som växt fram mer och mer i Europa på senare år men som varit stark i USA länge. Det pratas en del om “emo-revival” nu för tiden också. Det känns som den nya vågens emo flörtar betydligt mer med kringliggande genrer. Vad det gäller svensk emo känns det som det börjar ta fart här också. Shout out till I Love Your Lifestyle, Lakes, No Suits in Miami, Panhandler, bara för att nämna några få på rak arm! När vi tidigare har satt upp gig med band inom genren har vi haft publik runt om från Skandinavien som rest till Göteborg för att se banden. Så intresset finns, vilket är härligt!

Slutligen, hur ser framtidsplanerna ut?

Vi kommer smälla upp och spela på en två dagars emo-festival i Göteborg på Sekten den 4 och 5 oktober. Oso Oso och Prince Daddy & the Hyena kommer spela vilket betyder sjukt mycket för oss och för genren överlag i Sverige. Som sagt så mixar Sam Skinner färdigt vår nya EP just nu och vi hoppas att kunna släppa den i vinter. Det är lite annorlunda från våra tidigare låtar men snäppet bättre, deppigare och lyxigare.