Ny musik

PREMIÄR: Nord & Syd – ”Stockholm”

Publicerad: 31 oktober 2018 av John Jonsén

En perfekt poplåt för alla med en krossad storstadsdröm.
 
Säg vad man vill om Stockholm, men musiken som skrivits om staden på senare år har inte direkt varit överväldigande positiv. Exempelvis Jonathan JohanssonMattias Alkberg och Orup har vardera en låt titulerad efter huvudstaden, samtliga med stark bitterljuv ton. Det som förenar dem ännu mer är att vardera artists låt om Stockholm är bland deras bästa, och när Nord & Syd då väljer att skriva en låt om krossade förhoppningar i en omdrömd storstadsutopi så blir det självklart en succé när den döps till just Stockholm.
 
”Stockholm, jag ger mig / Gör vad du vill, vem bryr sig till slut / Om du tar allt du vill ha / Jag har inga drömmar kvar”, sjunger Julia Hanberg med stort vemod i den lika hjärtskärande refrängen. Det är egentligen med ganska liten förvåning det konstateras att Nord & Syd fortsätter vara ett av Sveriges mest konsekvent kvalitativa popband med en singel som denna, även om det inte är enkelt att följa upp de tidigare Jari Haapalainen-producerade singlarna Åt helvete med allt och Alla mina vännerStockholm kryllar dessutom av genomtänkta harmonier och vackert sköra melodier under låtens alla partier, och är som skapta för att gråta till på tunnelbanan. Det är värt att minnas när bandet debuterade med 2013 års bästa svenska album enligt Sveriges kritiker med 4,3 i betygssnitt, för när Nord & Syd släpper uppföljaren 80% i december så har de oddsen på sin sida för att albumet ska få en lika stor bragd igen – framför allt med en låt som Stockholm. 
 
Nord & Syd hälsar också med en kommentar kring låten:

”När du hoppas på något, kanske allra mest på kärlek, är det lätt att fastna i ett slags magiskt tänkande där energiöverföringar och dolda budskap plötsligt känns rimligt. Det här gäller kanske inte alla, men i alla fall varenda människa vi någonsin pratat med.
 
Så här funkar vi ju, var vi än bor. Men Stockholm är en passande bild för det här avståndet mellan de drömmar man har och den verklighet man får. Kanske extra mycket för oss som flyttade ner, eller in.”


 
Stockholm är tagen från albumet 80%, som släpps 7 december via Birds Records.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 841 [name] => Nord & Syd [slug] => nord-syd [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 842 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 5 [filter] => raw ) )