Ny musik

PREMIÄR: Oxen – ”I Just Wanna Talk”

Publicerad: 8 november 2018 av John Jonsén

Simplistisk men förförande singel, med internationell touch.

Vid första intrycket så skulle man kunna tro att Oxen var britter, och inte bara på grund av utseendet. Stockholmsduons debutsinglar har betydligt fler paralleller med band som Palma Violets och Circa Waves än någonting svenskt, inte minst med den välstreamade och dessutom stilfullt melodiösa Only Forever. Inför duons första fullängdsalbum har fler hörn av Storbritanniens popscen avhandlats – till exempel så finns starka spår av The Maccabees och Courteneers på den sockersöta Limbo.

Mitt under Oxens pågående Tysklands-turné är det dags för nästa singelhållplats innan albumets slutstation, i form av den sensuellt laddade och förföriska I Just Wanna Talk. Bandets typiska uppåt-takter ger plats åt rock i sin mest renodlade form där strukturen ska vara enkel, men gitarrsolona ska vara så feta som bara möjligt. Arctic Monkeys-referensen finns nära till hands, men även svenskar med liknande drömmar om att korsa Atlanten som Johnossi (innan deras förfall, det vill säga) har liknande kvalitéer med I Just Wanna Talk. I kontrast till bandets tidigare material är det ett uppfriskande avbrott med någonting avslappnat och avskalat, som med all säkerhet kommer bli en publikfavorit tillika radiohit om de får chansen.

Skivsläppet firas i hemstaden Stockholm den 23 november, på Landet. Nedanför följer en kommentar om I Just Wanna Talk från Oxens ena hälft Erik Hases:

I Just Wanna Talk påminner en del om Why’d You Only Call Me When Your High av Arctic Monkeys, ett band som Oxen vanligtvis inspireras starkt av. Men låtens inspiration kommer inte från 2000-talet, utan vi får sträcka oss en bra bit bakåt i tiden, långt innan Alex Turner var född. I Just Wanna Talks största inspiration kommer från Come Togethers genialiska enkelhet. Även om låten kanske låter simpel med bara ett mönster som återupprepar sig, så är det nog låten på albumet som var svårast att få färdig. Att få låten att fungera utan att lägga till för många ackord var extremt svårt.

I Just Wanna Talk är tagen från albumet Postpone & Forget som släpps 23 november via Harmoni.