Ny musik

PREMIÄR: Pikes – ”People in Cars”

Publicerad: 2 juni 2019 av John Jonsén

En lovande start för syntpopartisten.

Innan Christoffer Ling började etablera sig under aliaset Pikes hade han en bakgrund i det mångfacetterade. Han stod för mixningen av det svenska stjärnskottet Becky and the Birds soulfyllda och intima debut-EP, och i en total kontrast stod han även för en av Kung Fury-soundtrackets mest hårdrockspackade låtar. När han nu ger den egna karriären en chans finns rötterna av allt detta manifesterat i singeln People in Cars, där det storslagna och det minimalistiska lever i perfekt symbios.

Den överväldigande och massiva produktionen är av enastående klass – att Ling inte är en nybörjare i fältet hörs redan från de första sekunderna. De 80-talsinspirerade syntslingorna dryper både av melodramatik och melankoli, i samma anda som Hanna Järver och Bon Iver beskriver sin sorg genom melodier. Med en refräng som slår lika hårt i magen varje gång, en ljudbild värd att döda för och en fingertoppskänsla för vad som är fashionabelt inom syntpop har People in Cars allt som krävs för att Pikes ska bli ett namn vi kommer få se mycket av framöver.

Pikes hälsar med en kommentar om singeln:

People in Cars handlar om att känna sig som att man står vid en motorväg och ser på när bilar susar förbi. På olika sätt. Som när du står i ett folkvimmel och försöker höra vad folk säger men inte kan hänga med i konversationen. På det sätt människor ifrån ”högre” samhällsklasser kör förbi låginkomsttagare och andra utsatta grupper i samhället. Det är som att det finns en ”express lane” à la USA för dem.