Ny musik

PREMIÄR: Riga Tiger – ”Sluta vara vänner”

Publicerad: 20 februari 2019 av John Jonsén

Följer upp förra årets succé efter EP:n Haha Paradis.

Riga Tiger har fått erkännande för många saker – sitt debutalbum, sina musikvideor, och för sina liveframträdanden (varför skulle annars bli bokade till spelningar över hela landet?). Någonting de inte får nog med cred för är hur de lyckas få sin egenapplicerade genrestämpel ”realismpop” att alltid framstå som underhållande. Det är inte direkt som att realism i musik är den roligaste eller sexigaste av alla filosofier man kan välja som band. Ändå lyckas Riga Tiger omvandla sin helt normala omvärld till något som griper tag i en gång på gång – Hatarrej och Typecastad är bara två av de många fallen.

I september släpper Göteborgsbandet sitt andra album Om du tänker på tiden så går den via skivbolaget Youth Recordings, och det lyckobeskedet kommer tillsammans med singeln Sluta vara vänner. Riga Tiger fortsätter visserligen i samma banor av realismpop som innan, men när de nu ska avhandla och tonsätta känslan av att vara så fruktansvärt kär att man vill sprängas och gråta floder samtidigt så blir slutresultatet mycket mer än bara realism. ”Du pratar kort om att gå någon annan stans / Får jag säga hur jag känner? / Kan vi sluta vara vänner?”, lyder den försiktigt smäktande poprefrängen. Det krävs inte ett geni för att dechiffrera vad som egentligen menas, och det är kanske där som kärnan i Riga Tiger finns. Att någonting så enkelt kan säga så mycket. Det är inte heller alla band som kan balansera en sådan refräng med verstexten ”Jag åt kalaspuffar när jag kissade / Och mitt kiss luktade kalaspuffar / Kan du gissa vad jag tänkte då? / Att livet inte var så märkligt ändå” och ändå behålla sin finess. Allting i Sluta vara vänner väcker så många tankar på en och samma gång – framför allt väcks en tanke om att det kan vara Riga Tigers mest välskrivna låt hittills.

Bandet hälsar detta om Sluta vara vänner:

Att frivilligt samla kraft vid en pissoar hör möjligen inte till livets vanligheter. Men så gör inte heller livsomvälvande händelser. I ’Sluta vara vänner’, som är den första singeln inför vår andra fullängdare – ’Om du tänker på tiden så går den – inleder vi där’. Vid en pissoar på en billig bar med casinoreklamer och sportporträtt vart man än ser. En plats som verkar existera på alla platser samtidigt.

Omedvetet tycks vi ha skrivit en samling låtar med ett sammanhängande tema: Tiden. Och tiden står som bakgrund till den historia vi försöker förmedla genom ’Sluta vara vänner’ – den om ett försök att utveckla en relation till någonting större. Den om att inte vilja sova. Den om magin bakom upptäckter, om kraften bakom insikter. Den om sanningen i ett försök.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3034 [name] => Riga Tiger [slug] => riga-tiger [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3035 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 2 [filter] => raw ) )