Ny musik

PREMIÄR: Robert John David – ”Vara din vän”

Publicerad: 3 juli 2019 av John Jonsén

Släpper sin fjärde, och hittills starkaste singel.

Under många år har Robert Serholt stått för några av Västra Götalands djupaste och mest glimrande guldkorn, allt från de tidigaste dagarna med indiepunkbandet Trampstamp till nyare projekt som Still Ill och Fifarock. Vad han än rör vid tenderar att generera trallvänliga gitarrmelodier och smittsamma sångstämmor. Med relativt liten förvåning lever Serholts soloprojekt Robert John David upp till sin egen diskografi, om än med ett helt nytt genreforskande.

På singeln Vara din vän finns samma je ne sais quoi som han alltid besitter, i en folklig poptappning. Här tillåts det stämningsfulla att ta mest plats, där den söta saften ur varje sockriga refrängackord pressas till sin fulla potential. Den avskalade ledmelodin hade dessutom kunnat få en scen som Pustervik att bryta ut i en kollektiv tryckare. Serholt demonstrerar samtidigt att han kan bevisa sin givna talang som soloartist med en oansträngd lättsamhet, inte enbart med Vara din vän, men även med samtliga singlar som släppts under våren inför det kommande fullängdsalbumet. Det är som att han inte kan sluta spotta ur sig välskrivna låtar, om hans eget liv så hängde på det.

Serholt hälsar med en kommentar:

[Den är] skriven utifrån ånger för hur jag har betett mig som barn. Utifrån skam och sorg över att ha behandlat andra illa. Utifrån tacksamhet för att jag vet att vi kan lära oss att ta ansvar för varandra.