Ny musik

PREMIÄR: Rome Is Not a Town – ”Careful Like You Cared EP”

Publicerad: 30 november 2016 av John Jonsén

Göteborgsbandet fortsätter årets segertåg in i det sista.

För många av oss har 2016 präglats av sorg. Somliga har gråtit när så många av våra starkaste stjärnor i musikhimlen har slocknat, medan andra har gråtit till valresultat. 2016 för Rome Is Not a Town har bestått av festivalspelningar, ett fantastiskt singelsläpp och turnéer. Ett hektiskt år, minst sagt. Det känns som ett ljus i mörkret för oss andra när de nu välsignar oss med sin makalösa debut-EP Careful Like You Cared. Som en påminnelse att musikvärlden fortfarande är lika gripande som förr, trots årets förluster av musikikoner. Lite som en klapp på axeln inför det kommande året.

Careful Like You Cared är ett steg i en ny riktning för Göteborgsbandet, där det finns mer utrymme för att låta känslorna träda fram. Mer relaterat till den posthardcoredomän som Fugazi och Hot Snakes rör sig i än Sonic Youth. Det inledande titelspåret börjar dock med en familjär dissonans, men det emotionella byggs sakta upp till en massiv känslostorm och lämnar en med gåshud i flera dygn. Samma gäller Never Like That och Satisaction, som dessutom har tonvis av dödssnygga gitarrslingor. Touch the Fire lämnar till slut plats för en kaxig basgång av Savages-rang och avslutas med ett infernoartat kaos som etablerar ett säreget signum för bandet – frenetiskt, känslosamt, kraftfullt och helt underbart.

Nedan följer en länk till Careful Like You Cared, tillsammans med en intervju med bandet där det bjuds på berättelser om borttappade cymbaler, årets bästa släpp, framtiden och mycket mer.

Careful Like You Cared känns som att ni har hittat ett sound där ni känner er hemma och vågar utforska nya dimensioner. Känner ni er nöjda med soundet ni har nu, eller vill ni fortsätta utvecklas åt något annat håll?

Kajsa: Vi har pratat mycket om det på senaste tiden – om hur vi vill utvecklas. Vi var väldigt nöjda när vi spelade in den, men man vill ju alltid testa nya saker. Då ville vi få fram livekänslan och inte jobba för mycket med pålägg. Vi vill verkligen försöka fånga att trummorna låter som ett trumset och att det hörs att det är människor som spelar tillsammans.

Emma: Det känns som att man alltid jobbar på ett speciellt sätt under en inspelning. Ett år senare kanske man har förändrats och tycker att helt nya saker låter bättre, så därför känns det naturligt att vi vill åt ett annat håll än innan.

Det dissonanta som ni har haft innan finns fortfarande kvar, men det finns mycket mer känslor på nya EP:n än innan. Är det någonting ni kommer fortsätta med, eller kommer det bli ännu råare och mer distfyllt?

Kajsa: Både och, skulle jag säga.

Susanna: Det är ju den goa blandningen man är ute efter. Både det dissonanta och det förlösande.

Ni jämförs väldigt ofta med Sonic Youth. Är det något som ni har börjat tröttna på eller känner er bekväma med?

Susanna: [skrattar] …Det är ingen fara som helst att bli jämförd med Sonic Youth, tycker jag. Det är helt fantastiskt.

Tänkte ni någonsin att ni skulle bli jämförda med dem på den här nivån?

Susanna: Nej, inte alls.

Kajsa: Coco [Moore] gjorde omslaget till Stupid och det var där det satte igång. Men det är väl bara att köra på! Det är ju jättesmickrande att få höra det.

Caroline: Kan vara livespelningarna som beror på det också. Det är ganska mycket som händer på scen när vi spelar. Vi står ju inte och bara spelar våra låtar.

Emma: Vi har en tjej som spelar bas också, hehe!

Vi går tillbaka lite i historien! Hur bildades ni?

Kajsa: Jag tror inte att någon av oss vet det exakta svaret på den frågan riktigt. Vi har hängt i samma kretsar länge och ville spela lite stökigare musik.

Ni har varit med i ganska många Göteborgsband sedan innan, typ Killers Walk Among Us, Hunt, Pfemme Records och Alice b. Det var alltså bara stöket som förenade er?

Emma: Vi pratade om det för länge sedan om att det vore roligt att bara ösa ihop. Sen fick vi väl tummen ur och började någon musikalisk process.

Kajsa: Vi repade lite flummigt i början. Ett tag satt vi bara och spelade in lite gitarr. Så det tog ett tag innan allt föll på plats. Det måste finnas tid till att repa och vilja lägga energi på det. Måste hitta timing i allas liv också.

Emma: …Och i alla andras band.

Kajsa: Ja, precis. Måste döda alla andras band först. [skrattar]

Har ni någon riktigt minnesvärd turnéupplevelse?

Kajsa: Cymbalerna…

Caroline: Det är ganska roligt i efterhand – att köra i flera timmar i Tyskland till nästa spelställe och komma på att man har glömt cymbalerna i en stad fyra timmar bort.

Emma: För att Carro puttade in cymbalerna under scenen.

Caroline: Och jag var nog lite full. Tänkte att ”men jag gömmer dem här, jag kommer säkert ihåg dem imorgon”.

Har ni några favoritalbum som har släppts i år?

Caroline: DIIV-skivan kom ju i år! Savages – men den var inte lika bra som den förra. Amanda Bergman säger jag också. Jag kan droppa hur många som helst.

Emma: Det är kanske lite ur genren, men jag älskar Frank Oceans nya skiva.

Caroline: Kaytranada-skivan också.

Kajsa: Sonic Youth… [skrattar]

Susanna: Typ det enda jag har lyssnat på i år.

Caroline: Det finns ett jättebra band ifrån USA som heter The Ghost Ease, som har släppt en liveskiva i år. Men jag tror att de har splittrats nu. Sneaks har också släppt en mycket bra platta. Sen har vi ju Tacocat och Shura också.

Hur känns det inför releasegigget med Division of Laura Lee?

Susanna: Det är ju svinkul.

Emma: Verkligen fint att ha dem som förband. Jag tror att det var Per [Stålberg] som erbjöd sig faktiskt. Han sade det när vi var där och mixade.

Caroline: De hade inte haft något litet klubbgig på länge och var sugna på att stöka lite.

Hur ser framtiden ut? Är det en skiva ni spelar in nu eller är det någon kul turné på gång?

Emma: Dagen efter releasegigget åker vi ut med Tiger Lou i Tyskland på turné. Sen spelar vi själva i Köpenhamn.

Susanne: Och sen är det rephelg… Sen är det jul… Sen är det inspelning. Och en platta ska det bli. Någon gång under nästa år kommer den. Vi har det planerat bra för oss nu.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1800 [name] => Rome Is Not a Town [slug] => rome-is-not-a-town [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1801 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 6 [filter] => raw ) )