Intervju + videopremiär

VIDEOPREMIÄR: Solen – ”Förlorare”

Publicerad: 23 april 2014 av Magnus Olsson

Vi är fortfarande lyriska.

Allt bara stannade när Solen körde över oss, det var i Förlorares svårmod som vi visste att våren var här. Vi blickar bakåt till en tid där distade gitarrer fanns i vardagsrummet och faller handlöst för de euforiska melodierna. Nu är allt visualiserat och Solen kan ha gått från att vara Sveriges bästa osignade band till att representera Sveriges mest lovande gitarrer.

Karolina Stenström (Steso Songs) pratade om glad musik med SvD för fyra år sedan och uttryckte det så här; ”Jag blir provocerad av människor som gör glad musik. Kan inte de bara göra någonting annat om de är så himla glada?” – är det något ni känner igen er i?

-”Glad Musik” är inte lika provocerande som glada människor. Folk får gärna göra musik som handlar om lycka men egentligen är lycka bara en brist på olycka vilket gör lyckan ganska tom och vad finns det då kvar att sjunga om?

Med låten Förlorare har ni lyckats bejaka något sorgset och euforiskt på samma gång, hur har ni lyckats med det?

-Det är inget vi har tänkt aktivt att försöka fånga men om man hårdrar det är det väl melodierna som bidrar till det ”euforiska” medan texten handlar om oförmågan att le när man egentligen borde vara lycklig. Då känner man sig som en förlorare.

Hur valde ni att koppla ihop musiken med videon?

-Paret i videon ser ju ut att ha det ganska bra men bär på en längtan om något annat. Vi ville ha en folktom strand för det är vackert helt enkelt. Sen fick Victor Claesson (regissör) tolka det och resultatet är som följer.

Det känns lite i vårluften som att det händer nu, är er tid kommen?

-Vi hoppas det. Det är kul att saker börjar hända och vi hoppas att albumet ska få genomslag men samtidigt har varje spelning vi fått under åren känts som en ny framgång, stor som liten. På det sättet känns det som händer nu som ett naturligt steg. Men vi får ju mer uppmärksamhet nu och det är kul.

Vi kan konstatera att Solen inte är ensamma längs den väg fylld av 90-talsångest, vemod och gitarrer som just nu briserar längs våra landsvägar och ger svensk rock ett nytt ansikte. Masshysteris frontman Robert Hurula har även han förtrollat oss med sin återkomst som i likhet med Solen visar upp en svenskspråkig urladdning som blåser starkare än de flesta andra vindar just nu. Upplever vi en renässans för ångestladdade gitarrer och svenskt vemod?

-Det svenska vemodet är konstant upplever vi, men det kanske var ett tag sedan det tog sig uttryck i distade gitarrer. Dock har vi en hel del synth på skivan också så ingen behöver vara orolig.

Singeln Förlorare rör sig kring bekanta ljudbilder, Kents tidiga alster fyllda av trasiga gitarrer och uppror vaknar till liv i bakhuvudet. Har ni hämnat någon inspiration från Eskilstunabandet?

– Ja.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1296 [name] => Solen [slug] => solen [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1297 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 34 [filter] => raw ) )