Ny musik

PREMIÄR: Spielbergs – ”4AM”

Publicerad: 31 oktober 2018 av John Jonsén

Första singeln från ett av nästa års mest lovande album.

Efter att norska emopunkbandet Spielbergs lamslog kritiker över hela jordklotet med EP:n Distant Star och blev ett av vårens mest omtalade band, så frågade vi till och med oss själva i vår recension av släppet – hur följer man upp en sånt här monumentalt genombrott egentligen? Det verkar vara en fråga som Spielbergs själva inte reflekterat särskilt mycket kring, för på 4AM är meddelandet tydligt: mindre snack och mera rock.

När medlemmarna har ett förflutet i Grammisnominerade Team Me, Norges motsvarighet till Arcade Fire, men också de fruktansvärt underskattade indiemobanden Lukestar och Accidents Never Happen, så skiner det igen igenom att Spielbergs vet exakt vad de håller på med. Den naiva drömmen om att bli känd för att man enbart är svart och svår är länge förbi, så nu har de tryckt gasen i botten, slutat övertänka och börjat vara sig själva. När Mads Baklien vrålar ”It’s 4AM / I feel like giving up” i låtens adrenalinpackade refräng, så speglar det låtens energi perfekt. 4AM ger en lika mycket anledning att springa naken på stan eller att klättra upp på ett höghus och skrika tills stämbanden går av, som den samtidigt får en att vilja ta det lugnt och bara uppskatta livets alla dyrbara minnen. Allt detta från en dos tjockt packad dist, lite rundgång och ett ständigt driv låter kanske överdrivet, men med en låt som 4AM bevisar Spielbergs att inget är omöjligt.

4AM är tagen från albumet This Is Not the End, som släpps 1 februari via By the Time It Gets Dark.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2785 [name] => Spielbergs [slug] => spielbergs [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2786 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 6 [filter] => raw ) )