Intervju
Rakt på sak med Dans Dakar
Publicerad: 4 april 2011 av Magnus Olsson
Det är snart två månader sedan det ringde, och vi nåddes utav nyheten om att Stockholm skulle få en ny festival. Vi satte nästan i halsen när vi nåddes utav beskedet om att de bokat Crystal Castles, Tiga och Boys Noize. Drömmen om en renodlad dansfestival var sann. Nu är det april och flera elektroniska namn har presenterats däribland Trentemöller. Många är vi som är nyfikna på denna nykomling, av denna anledning tog vi ett snack med Karl Andersson, på Dans Dakar / Monstera.
Ni breddar ett redan starkt program med 5 nya namn, berätta gärna hur ni tänkt?
-Vi vill ha en bredd för både ny elektro och mer traditionell techno och andra elektroniska genrer. Dans Dakar ska tilltala en bredare målgrupp än bara yngre Emmabodapubliken till exempel. Hittills har vi biljettköpare mellan 18 och 56 år. Även om största gruppen är mellan 18 och 33.
Dans Dakar kommer bli riktigt svettigt, det kan vi konstatera redan nu, har ni fler ess i rockärmen?
-Vi har ett par tunga namn till faktiskt och ett par mindre riktigt vassa. Det kommer bli fantastiskt bra. Vi kommer ha anpassad stor ljusrigg med LED-vägg etc för att optimera upplevelsen till de dansakter som inte har egen produktion med sig. Detta har vi saknat på andra mer traditionella festivaler och ville skapa en mer genomgående upplevelse.
Vilket band får man inte missa på årets Dans Dakar och varför?
-Tja, jag ser fram emot Skudge som är erkänt kanske en av de bästa traditionella minimalist-techno-akterna i Europa just nu, samt franska Logo som har släppt några fantastiska spår så här långt och nog kan nå hur långt som helst med lite tid.
Ni har fått en del kritik för åldersgränsen, ni funderar inte på att ändra det? Varför har ni en åldersgräns?
-Det är gamla bestämmelser som har att göra med tillstånden på marken och hur länge vi får hålla öppet på kvällen på området. Det skulle dessutom vara svårt att få en klubb-kännsla med ölhagar för en sådan festival som denna. Så där ser vi på uppsidan av det och uppskattningen hos publiken som köpt biljetter. Men givetvis önskade vi att vi hade möjlighet till en helhetslösning som gynnade alla. Vi känner alla igen oss i situationen att inte komma in pga åldersgränser. Men vi välkomnar varm de som inte kommer in nu som fyllt 18 till nästa år.
Nu får ni även konkurrens av den nya festivalen Summerburst, hur ser ni på det?
-Vi känner inte att det konkurrerar, utan snarare kanske bidrar till mer snack och aktiviteter i stan generellt. Jag ser det som två helt olika evenemang med helt olika målgrupper. Just bara det som vi nämnde tidigare att vi har 18årsgräns samt akter på scen fram till 3 på morgonen delar upp evenemangen i två olika inriktningar. Samt att vårt är mer traditionellt grönt inramad festival på kuperat område till skillnad från en stadiumspelning. Dessutom ser jag inte många likheter mellan publik som gillar Crystal Castles, Trentemøller eller Diskjokke med de som aktivt lyssnar på David Guetta.
Vi är taggade på att dansa loss vid Universitet, hänger du på?