Festival

Retreat ger oss framtiden

Publicerad: 18 juli 2012 av Magnus Olsson

Idag smäller det. Minifestivalen Retreat går av stapeln. Söderkidsen kommer vallfärda till Trädgården, Stockholms numero uno när vi snackar klubbliv sommartid,  för att spana in en utsökt blandning av band långt bortom radiovågor och för att sippa drinkar och Brooklyn Lager. Det här är framtiden!

Vi tog ett snack med Emilio Fagone, Josefin Norén Almén och Max Ronnersjö som samtliga är med och arrangerar den här festivalen.

En av festivalens samarbetspartners är klädbutiken Aplace som blivit lite utav ett modemekka i Stockholm med egna sektioner på Brunogallerian och PUB beläget vid Hötorget. För den som inte gör sina inköp på Aplace och som inte hänger i Stockholms klubbliv, kan ni berätta vilka ni är och vad Retreat är?

Josefin: Kärleksdöden är jag. En kulturförbättrare som älskar internet, bonsai och bas.

Emilio: Vi är tre konst- och eventlabels: Real Job, Press och Look. Tillsammans har vi drivit klubben Revenue. Vi gjorde det logiska besultet och slöt upp med Kärleksdöden för att Retreat skulle komma till liv.

Max: Vi ser klubbkonceptet som ett konstverk i sig; konsten är ett ramverk som omgärdar varje beslut som tas angående innehåll och utformning.

Josefin: Retreat är en dökul festival.

Emilio: Och billig!

För endast 150 kr får man se heta akter som Holy Other, The Embassy, O F F Love, Fatima Al Qadiri och Maria Minerva. Kanske årets bästa festivaldeal. Biljetter hittar ni här.

Hur är det egentligen att arrangera en mindre festival i Stockholm?

Josefin: Gr8.

Emilio: Yes.

Ni har ett väldigt spännande program, kan ni berätta lite kring det och hur ni tänkt?

Emilio: Målsättningen var rätt given. Vi ville ha ett varierat men samstämmigt program bestående av aktuella artister vi själva gillar. Blandat svensk och internationellt och pop och mer klubbfokuserat. Tanken på att få kunna presentera en stor del ”Do It Yourself” artister som är grunden för den nya tidens musik känns jävligt bra och unikt.

Josefin: Programmet är framtiden. Lika med en högst omvälvande upplevelse. Varsågod.

Över 800 personer har attendat evenemanget på facebook, som ni hittar här, och snacket är igång. Det sägs att det kommer bli ”hipstertätt” på Retreat, stämmer det?

Josefin: Hm. Hipster är typ en byxa. Men ja tätt med folk bör det bli.

Emilio: Ja, detta stämmer.

Om det är en spelning man inte får missa på årets Retreat så är det …?

Josefin: Du gör klokt i att inte missa Maria Minerva och hennes sovrums jams. Maria Minerva är en ypperligt briljant konstnärslashproducentslashmusiker. Holy Other sägs göra kroppsmusik. Det låter skönt. Hans nya låtar är kalas. Det sägs även att hans spelning i London för nån vecka sen var tung. Tyngst i år.

Emilio: Allt. Men framförallt Fatima Al Qadiri, multikonstnären från New York bjuder dig på en genreblandad xperience samt svenska Merely som kickar tarrot trance och lager efter lager av vocals. För att inte glömma The Embassy, popgudarna som kommer bjuda på en glimt av nya plattan som släpps i höst.

Du hittar festivalens hemsida här.
Foto: Max Ronnersjö