Robyn & La Bagatelle Magique
Love Is Free

8 augusti, 2015
Recension av Rikard Berg
8

Det är 20 år sedan Robyn som 16-åring slog igenom med Max Martin-skrivna Show Me Love och 17 år sedan rave förklarades vara ute till Elins förtret i Fucking Åmål, där samma låt gjorde ett lika starkt avtryck på filmen som Broder Daniels mer hippa soundtrack. Och nu när rave, som många vet, åter hamnat på innelistan och ploppar upp runt landet som svampar på hösten har den 36-årige Robyn återvänt till det, omfamnat sin inre tonåring och släppt sin raveigaste musik någonsin.

Tillsammans med sitt nya band La Bagatelle Magique, bestående av Markus Jägerstedt och numera bortgångne Christian Falk, har hon skalat bort lager efter lager av sin mer radiovänliga ljudbild som gjorde henne till ett världsfenomen för några år sedan och landat i en nästan primal musik – nya EP:n Love Is Free är gjord för kroppsliga reaktioner. Något som många kommer att uppfatta som hennes “svåraste” musik, men egentligen borde vara det motsatta – det är bara att frikoppla, släppa kontrollen och dansa. Enklare än så kan det egentligen inte bli, och det behöver inte heller vara svårare än så.

Just det är också Love Is Frees tydligaste tema – att släppa kontrollen. Så pass att första låten heter just Lose Control och den vocoderdränkta Got to Work It Out och singeln Set Me Free är inne på snarlika texter. Och detta är vad som Robyn & co lyckas så fruktansvärt bra med, Set Me Free har en refräng med en effekt som är exakt densamma som vad hon sjunger, den är rent förlösande. Och i det här ger Robyn en ovanligt mänsklig faktor till musiken, inte så robotlik som den image hon hade med Body Talk och Do It Again, utan hon är den svalkande delen av musiken som får den att blomma ut på riktigt. Hon är strawberries and cream, i hennes egen beskrivning av hur Love Is Free låter: ”Baguette, blue jeans, burnt tyres, strawberries and cream”.

Det går att försöka beskriva allt som händer på EP:ns 20 minuter, alla spännande detaljer i takterna, alla vibrerande djupa syntbasgångar, hur Robyn bemästrar all sång hon försöker sig på, från den kaxigt coola till den ömma till den lyckoberusade. Hur popen snyggt hamnar i bakgrunden utan att försvinna. Hur de fångat offbeat-känslan från originalet på Loose Joints-covern Tell You (Today) och samtidigt fräschat upp låten, utan att egentligen ha ändrat så mycket alls. Men det finns en sak som det egentligen räcker med att skriva: Love Is Free får mig att vilja dansa. Och i och med det har Robyn & La Bagatelle Magique lyckats.

Skivbolag: Konichiwa / Cherrytree / Interscope

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 260 [name] => Robyn [slug] => robyn [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 261 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 81 [filter] => raw ) )