Festival

Roskilde – olikt allt annat

Publicerad: 5 juli 2012 av Magnus Olsson

Vi har lärt känna de svenska festivalerna, Roskilde är något helt annat. Den danska jätten tillika nordens största festival är festivalernas festival. Även om det på senare dagar inte varit lika givet för svenskar att pallra sig över sundet som på 90-talet.

Den där åkern i Danmark som under en veckas tid blir Danmarks fjärde största stad bjuder in till mer än jag tidigare vågat hoppas på. Det är ett land där Tuborgen flöder och musiken härskar. Mitt i allt detta återfinns campingfesternas campingfest. Kan vi ens begära mer?

Programmet följer inte likt Coachella och Primavera Pitchforks utstakade vägar. De gör inte heller en brittisk invasion för NME-kidsen. Roskilde går sin egen väg, så har man alltid gjort. Till skillnad från många andra festivaler, är Roskilde en av få som själva lyckas hitta guldkorn till besökarnas fördel. Men bortom alla dessa fantastiska upptäckter hittar vi giganter. Ett namn som Bruce Springsteen känns lika givet som The Cure.

Festivalens drottning är ingen annan än Björk. Innan turnén var spikad uttalade hon sig att det var Roskilde hon ville lira. Är det inte fantastiskt, den romans mellan Roskilde och Björk? Och givetvis är det Björk som sätter punkt för årets festival. Inget annat.

För dig som vill lyssna lite på Roskilde. Lyssna här.