Live

Run the Jewels
Debaser Strand, 16/12 – 2014

Publicerad: 17 december 2014 av Filip Hiltmann

9

Cirka 20 minuter efter utsatt tid börjar We Are the Champions av Queen dåna ut genom högtalarsystemet och ut kommer två vinkande medelålders herrar. Det är El-P och Killer Mike, eller Run the Jewels som duon kallar sig. Både El-P och Killer Mike har framgångsrika solokarriärer, men det är tillsammans de bildar en ostoppbar hiphopmaskin som pumpar ut de fräckaste verserna och de smutsigaste beatsen. Run the Jewels har enligt många definierat hiphopåret med sitt mångfacetterade album Run the Jewels 2 som har hamnat högt på många årsbästa-listor. Det är därför ett efterlängtat Sverigebesök som duon gör, men trots det är Debaser Strand långt ifrån fullt vilket är tråkigt med tanke på vilken spelning de gör.

I min recension av Run the Jewels II skrev jag att bandet hade haft ett livesammanhang i åtanke när de gjorde albumet. Det visar sig stämma. Onödiga hiphopklyschor har skalats bort och fokus ligger istället på hur materialet levereras. De ofta helt absurda verserna sitter, och i kombination med de hänsynslösa beatsen är det minst sagt en käftsmäll live. Det märks att Killer Mike och El-P är bästa polare, dynamiken mellan dem är helt fantastisk. De fyller i varandras verser, kramas och hoppar i takt när musiken tillåter. Det är sällan som två rappare kompletterar varandra så bra. Jag tänker på klassiska duos – OutKast, Redman & Method Man, Eric B. & Rakim – ingen är lika tight som Run the Jewels.

Tempot är ruskigt högt från start till punkt. Publiken framför Debaser Strands lilla scen flyger fram och tillbaka som ett blåsigt hav, något som Run the Jewels även försöker återskapa vid ett annat tillfälle då El-P beordrar alla att vinka fram och tillbaka i en vågliknande gest. Ibland ber duon publiken att göra deras handtecken vilket är en pistol som pekar mot en knuten näve – precis som på båda skivomslagen. Det är mäktigt att bevittna, få hiphopgrupper som inte slog igenom under hiphopens guldålder kan stoltsera med att ha ett eget handtecken. Låtmaterialet är främst centrerat runt Run the Jewels 2, men det bjuds även på ett antal låtar från dess föregångare. Spelningen håller högsta kvalité rakt igenom, men bäst ikväll är Lie, Cheat, Steal från tvåan som introduceras av El-P efter att han jämfört Ryssland och USA (korrupta makthavare i båda länder ljuger, fuskar, stjäl, dödar och vinner). Run the Jewels både tar kampen och fixar festen.

När extranumret är över går det bara att konstatera att Run the Jewels körde över Stockholm. Det här är bland det tightaste och mest hänsynslösa jag har sett inom hiphop. Hur två 39-åringar kom att definiera hiphopåret 2014 är inget mysterium, ingen annan hiphopakt vågade ta ut svängarna i sitt skapande lika mycket som El-P och Killer Mike gjorde i år. I förra veckan berättade Killer Mike att arbetet med Run the Jewels 3 börjar redan i januari nästa år, hur det kommer att låta vågar jag inte ens tänka på. Queen sa det i första låten, Run the Jewels är the champions.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1295 [name] => Run the Jewels [slug] => run-the-jewels [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1296 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 27 [filter] => raw ) )