Green Stage

Run the Jewels
Northside, 9/6 – 2017

Publicerad: 11 juni 2017 av Noa Söderberg

7

”Keep your filthy fucking dick in your pants or I’ll punch you in the face.”

Killer Mike skräder inte orden. Vad som börjar som ett flörtigt mellansnack om att ragga i publiken slutar i ett ställningstagande mot sexuellt våld. Stunden sammanfattar det som får en att återkomma till Run the Jewels om och om igen: de tvära kasten mellan lek och blodigt allvar.

Balansen däremellan går som en röd tråd genom hela deras besök på ett regnhärjat Northside. Efter att ha gjort entré i en skämtdans till Queens We Are the Champions drar de igång Talk to Me och rappar om att gå i krig med djävulen, som känns igen på sin ”bad toupée and a spray tan”. Uppfordrande mellansnack om att ta hand om varandra övergår i tjockisskämt riktade mot sig själva. ”If you’re fat like me, don’t try to crowdsurf”, och så vidare. Det är ingen slump att Killer Mike har engagerat sig politiskt – han är ett berg av karisma som ena sekunden kan få ett publikhav att skratta med en enda blick och i nästa skjuter iväg ett sylvasst politiskt manifest.

  • Trots det har duon inte riktigt publiken med sig. Kanske för att de överskattar intresset och förhandskunskaperna. Call and response-lekar och texthintar som på trygg hemmaplan hade fungerat hur bra som helst faller här platt och blir nästan pinsamma. El-P märker det och pikar publiken med illa dold besvikenhet. Det funkar inte heller.

    När de insett läget trycker de på entertainer-knappen och gasar allt de kan. Tillsammans med DJ Trackstar, som i praktiken blir en tredje medlem live, pressar de igång festen med sin signaturkombination av jordskredstunga beats, klassisk scratching och dansanta refränger. Det funkar bättre. Särskilt mycket lyfter det under några av de mest välbekanta låtarna: Close Your Eyes (And Count to Fuck), Early och Stay Gold.

    Innan duon kliver av hinner El-P göra en shoutout till brittiska premiärministerkandidaten Jeremy Corbyns vänstermobilisering och presentera Down med en passus om psykisk ohälsa. När de strax därefter dansar in till extranumret Run the Jewels sammanfattar de också sig själva: det är okej att mena allvar och vilja dansa samtidigt. Det är nog till och med så man ska göra.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 462 [name] => Northside [slug] => northside [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 463 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 24 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 1295 [name] => Run the Jewels [slug] => run-the-jewels [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1296 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 27 [filter] => raw ) )