Run the Jewels
Run the Jewels 2

31 oktober, 2014
Recension av Filip Hiltmann
9

Run the Jewels är vad man skulle kunna kalla en superduo, ett samarbete i undergroundkretsar lika gigantiskt som Kanye Wests och Jay Z samarbete i Watch the Throne. El-P har sedan länge varit en av New Yorks alternativa hiphop-scens drivande krafter och pushar ständigt gränserna för hur hiphop kan låta, dels på sina egna skivor men även bakom spakarna åt andra. Killer Mike kommer ifrån Atlanta och levererar ett klassiskt snuskigt sydstatsflow, både solo och som gäst. Run the Jewels är El-P och Killer Mike, en duo. Till skillnad från regelrätta collabs (där grundregeln är, låt inte din gäst överskina dig själv) så har El-P och Killer Mike tonat ned sina respektive stilar just för att kunna vara en duo, och inte bara en gäst på den andres låt. Det är grunden till den framgångssaga dessa 39-åriga snubbar bara har börjat på. Det är värt att notera att RTJ 2 är ett riktigt album, som du kan betala pengar för att äga (även om du också kan ladda ned det gratis). De som gillade den universellt hyllade debuten kommer definitivt att gilla uppföljaren. Run the Jewels låter nu ännu argare, ännu snuskigare och El-Ps snabba produktion låter snyggare och mer hänsynslös än någonsin. Det här är en sällsynt väl hopsydd hiphop-skiva, alla bitar finns där – och RTJ vet hur de ska lägga pusslet.

Run the Jewels startade som en festivalakt, och det märks att de har haft ett livesammanhang i bakhuvudet med det nya albumet. Snabba, kompromisslösa beats blandas med smarta samplingar och stundtals rent absurda textrader. ”This year, we iller than a nun in a cumshot/ Getting double-penetrated in a dope spot/ By two hard pipe hittin’ niggas/ On the orders of Marcellus to the soundtrack of 2Pac/ I beat you to a pulp, no fiction/ Tarantino flow, new Jules and Vincent”, rappar Killer Mike på All Due Respect. El-P vill inte vara sämre han och levererar följande i inledande Jeopardy, ”While other rappers are vaginas for the fame/ the jewels runners will always stay rude/
Motherfuck your permission, was never yours to begin with/
And every bar of the bitch shit you spit is your fucking prison”. Ja, som ni märker är Run the Jewels knappast frikyrkliga och den barnförbjudna citat-kavalkaden hade kunnat fortsätta resten av denna recension utan problem.

Till skillnad från andra rapakter har Run the Jewels valt att ha med förhållandevis få kompisar på skivan. Rage Against The Machines Zach De La Rocha är samplad i början på Close Your Eyes, Travis Barker bankar sönder sina redan trasiga trummor på All Due Respect och Three 6 Mafias Gangsta Boo är med på ett hörn på Love Again (Akinyele Black). I övrigt sker allt rappande av Killer Mike och El-P, de triggar varandra till nya höjder, vilket stärker helheten och ger känslan av en färdig produkt och inte bara ett mixtape i albumformat.

Run The Jewels 2 är ett kompromisslöst album där det märks att El-P och Killer Mike inte har låtit övrig produktion och distribution komma i vägen för deras artistiska vision. Run the Jewels försöker inte låta som någon annan, låter inte som någon annan och bryr sig inte ett någe om vad som sägs om dem. Det här är en ultimat hiphopskiva, och jag har svårt att se att någon hiphoprelease kommer att kunna toppa RTJ 2 när musikåret summeras. Det skulle möjligen vara Meow the Jewels, den crowdfundade nyinspelningen av albumet som kommer att bestå utav endast kattljud. Run the Jewels spelar i en liga för sig, med eller utan katter.

Skivbolag: Mass Appeal

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1295 [name] => Run the Jewels [slug] => run-the-jewels [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1296 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 27 [filter] => raw ) )