Sharon Van Etten
Are We There

1 juni, 2014
Recension av Lova Nyqvist Sköld
8

Som placerade i ett kärlekens biktbås sjunger Sharon Van Etten ”I sing about my fear and love what it brings”. Låttexterna är omsorgsfullt koreograferade in i minsta detalj i den mer variationsrika produktionen Are We There. Skivbolaget Jagjaguwar är proffs på att sprida indieorienterade singer-songwriters och Van Etten bevisar ännu en gång att hon är en av kronjuvelerna.

Titlarna, som elgitarrslirande och bombastiskt kärleksförklarande Your Love Is Killing Me, Our Love med funkig och luftig bas, och I Love You But I’m Lost bestående av en hård pianoslinga, skvallrar om albumets evigt diskuterade och nyanserade tema av hjärtekrosseri och -frosseri. Vad som presenteras är kärlekens komplexitet och den oundvikliga paradoxen av väntan, rädslan i klang med tillit, löften och den brinnande förälskelsen. Autenticiteten i den självklara rösten bär låtarna. Vissa episoder för piano, omnichord och till och med en och annan trumpet får plats i Are We There – som i Tarifa som hon skrev på en ensam Spaniensemester.

Albumet gör en 360: andas bildlig sommar till evigt regniga, pisskalla höstdagar, insnöade vintrar för att återkomma till ruta ett. Texterna sväljer allt. Albumet är starkt rakt igenom och lär agera ledsagare för årets kommande lika älskvärda folkrocksskivor. Den melodramatiska, råa och intima musikstilen karakteriserar Van Ettens artisteri men det finns även ljusglimtar. Såren är djupa men hon behöver inget daltande, hon är inte en diminutiv älskande själ. I popkulturens skola är hon ett självklart sweetheart som inte väjer undan för att skapa musik i ärlighetens namn.

Efter att ha utvecklats under fyra skivor är hon framme. Senaste Tramp hade vissa satsfickor då hon inte gick hela vägen men detta album lyckas nå längre och är mer mångfacetterat. I Are We There lyckas hon balansera det klassiska Van Etten med ett nytt instrumentellt poppigt Van Etten vilket ger mer. I avslutande Every Time the Sun Comes Up så avrundar hon med orden ”you love me as you torture me”. Hoppas Van Etten fortsätter att hamna i kärleksträsket och sedan rapporterar tillbaka till hennes tålmodiga fanskara. Vi som sitter på andra sidan av biktbåset.

Skivbolag: Jagjaguwar

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1311 [name] => Sharon Van Etten [slug] => sharon-van-etten [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1312 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 3 [filter] => raw ) )