Festivalreportage

SMASH FEST – merch, moshpits och Malone

Publicerad: 15 augusti 2018 av Sofia Rönnkvist

Utanför Sjöhistoriska utspelar sig i mitten av augusti något mycket mer modernt än vad en hittar på ett gammalt museum. SMASH FEST, arrangerat av skivbolaget Woah Dad tillsammans med Maloney Concerts, har bokat bland annat dragplåstret Post Malone för att uppträda i slätten ute vid Djurgården. Besökarna är så peppade att det är kö flera timmar i förväg för att festa, vänta och få de bästa platserna framför den stora scenen. 

Eftersom att SMASH FEST enbart utspelar sig under en dag väljer arrangörerna att inte kalla detta för en festival, inte ens mini-festival. Det är en konsertdag för alla som har en eftermiddag och kväll att avvara, och det faktum att de sålt slut en månad i förväg tyder på att det är många som har det. Speciellt när det är landspremiärer för stora internationella artister som Lil Pump, Tyla Yaweh och tidigare nämnda Posty som står på spelschemat. Även svenska namn som Mapei och Cherrie står på kvällens stjärnspäckade agenda.

Just de här akterna, och den obefintliga åldersgränsen, talar för att publiken till stor del kommer vara ganska ung. Street och hiphop är i dag vad fjortis och fjortisdunken en gång var för ungdomar, och väl tajmat precis innan skolstart är det många som är här för att njuta av den sista friheten. Innan starten frågade vi pressansvariga Sulekha Daar hur det kom sig att datumet låg så nära efter Way Out West avslutades, som vi själva är rätt slut från, men det verkar inte vara någon fara för demografin här. Framför scenerna rör sig folk som i frenesi, skriker med till låtarna och hoppar villigt in i moshpits. 

  • De första artisterna som äntrar scenen för dagen är Jelassi och Tyla Yaweh. Tyvärr är bussen på väg ut till området så full och långsam att vi missar första akten Jelassi, men om det var något i stil med hur folk rör sig på den andra är vi ledsna att vi inte såg det också. Det är en imponerande kraftansträngning både från Tyla och de dansande människorna i publiken som verkligen tar ut sig till den overkligt starka basen i musiken. Vi får även bevittna det under kvällen vanligt förekommande fenomenet av skakade unga tjejer som förs ut genom gången för fotografer eftersom att de klämts framme vid staketet. Gissningen är att detta är deras första hiphop-konsert och att de inte riktigt känner till hur stökigt det kan bli. Ett annat tecken på att detta är mångas första hiphop-konsert är den ovanligt höga frekvensen av merch som folk går runt med. Gula och grå t-shirts med texten ”Posty Co.” är vanligare är vad smala solglasögon var under föregående helgen i Göteborg. Engagemanget är härligt att se eftersom att bandtishor i övrigt har en känsla av att vara lite efter sitt bäst före datum, men de verkar ha minne-för-livet-status här.

  • Under SMASH FEST gör Cherrie sin enda spelning i Stockholm denna sommaren. Det märks att hon längtat efter att få framträda på hemmaplan, för hennes energi på scenen är outtömlig. Under spelningen tar hon också upp Jireel för att framföra deras remix av Hkeem och Temurs låt Fy Faen som blir en av höjdpunkterna tillsammans med avslutande 163 För Evigt. Men, höjdpunkterna för de flesta är nog ändå det som kommer efter att Cherrie under applåder lämnat scenen. Lil Pump är i sedvanlig stil för en hip-hop artist lite försenad, och hans ”juiceman” värmer upp publiken under närmare en kvart innan huvudakten själv kommer ut. Det är klättrande i pelarna på scenen, upprepande av ordet Gucci fler gånger än någon kan räkna och mosh pits som gäller. Precis som Tyla Yaweh innan honom så hyllar Lil Pump även deras bortgångna vän och kollega XXXTentacion. Han spelar låten SAD! och får alla att hålla upp sina armar i kryss över huvudet till rungande allsång, och trots sorgen är det ett gott humör.

  • Sist ut för kvällen är Post Malone. Trots det höga tempot som publiken hållit igång hela dagen verkar ingen vara mindre trött för det, för åskådarna står packade med näsorna mot scenen lång tid innan det väl är dags. När det väl är det så tar han stället med storm, och låtar som alla verkar kunna sjunga med i levereras iklädd ett flertal svenska flaggor framför ett exploderande hav av människor. När lamporna väl slocknar är det leenden på alla som ska promenera hem genom natten, många sjungandes på hans låtar. Varenda en kan sova gott efter denna dagen på Sjöhistoriska.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2835 [name] => Smash Fest [slug] => smash-fest [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2836 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 13 [filter] => raw ) )