Intervju

Sónar: ”En helg i dansens tecken väntar”

Publicerad: 11 februari 2015 av Magnus Olsson

Det turnerande konceptet Sónar härstammar egentligen från Barcelona, där festivalen har sitt huvudfäste. Under vinterhalvåret beger sig festivalen ut på vad som liknar en turné och slår äntligen ner i Sverige igen. Förra året fylldes Münchenbryggeriet till bredden när det bjöds på elektronisk musik av den finare skolan. I helgen är det dags igen, denna gång på betydligt större Stockholm Waterfront. Vi träffade islänningen Björn som håller i spakarna för att prata festivalklimat, årets bokningar och de nya lokalerna.

En av årets stora utropstecken är den nya lokalen, vad kommer besökarna att vänta sig?

– Det är lite kul att du nämner lokalen, det är få som faktiskt har varit där, vilket har bidragit till att det är många som inte vet exakt vad de väntar, men som alltid när man går på en Sónarfestival kan man förvänta sig förstklassig musik och grymma produktioner. Vi spenderar väldigt mycket pengar på just produktionen, vi vill skapa en upplevelse som är Sónar. I stort sett kommer det inte att skilja så mycket från förra året, bortsett att det är helt nya lokaler som kräver andra typer av produktioner och det är där vi lagt massor av krut i år.

Hur kom det sig att ni valde att byta lokal?

– Münchenbryggeriet var för litet redan förra året, så valet var ganska enkelt med lite mer tid och framförhållning. Förra året sålde vi under 2000 biljetter, men i år räknar vi med att det kommer runt 3000 besökare och det finns förhoppningsvis kapacitet att öka ytterligare för kommande år.

Förra året satsade ni enbart på elektroniska namn, men i år har ni breddat er om vi tittar till genrer, berätta:

– Sónar är i grund och botten en elektronisk festival, men det har alltid funnits element av artister utanför det spektrat. Tittar vi på den spanska upplagan finns det exempelvis massor av hiphop, ja till och med Lana Del Rey, Lykke Li och Die Antwoord har spelat. Med andra ord, det finns utrymme för att förena genrer med artister som vi tycker passar vårt helhetskoncept.

Vilka artister skulle du säga är med och skapar en större variation ur det svenska programmet?

Elliphant är ett perfekt exempel på en artist av sin tid som förenar det mesta, det ryms allt från elektronisk musik till reagge-influenser, men även Lorentz som är en av de riktigt stora nya stjärnskotten från Sverige och blir en viktig röst i vårt program.

Vad kan du berätta om årets program?

– Det blir en helg i dansens tecken. Vi tar tillbaka Paul Kalkbrenner som tvingades ställa in förra året och vi har en av de artister jag tycker är bland de mest intressanta just nu, SBTRKT. Om några år är jag övertygad att SBTRKT kan bli en huvudakt på många av de stora festivalerna, jag tror vi bara fått smakprov av Aaron Jeromes fulla potential. Vi har många små lovande namn som Shura och Zhala som jag tror stenhårt på, men även Kindness och mer dansakter som Jamie xx och Nina Kraviz.